Wykonanie
Indyk to
mięso polecane przez dietetyków. Obok
kurczaka,
królika,
cielęciny i
strusia zaliczane jest do
mięs białych, nawet
udziec indyczy w czerwonym kolorze. Lekkostrawne, niskokaloryczne, do tego smaczne i łatwe do przygotowania, czego chcieć więcej. Przygotuj i podaj
indyka!Smacznym daniem jest pieczony lub duszony
udziec z
indyka. Jeśli wcześniej go zamarynujesz
mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Moja ulubiona marynata do
indyka to
sos sojowy z
octem balsamicznym,
miodem i
czosnkiem.
Składniki:1 , 300 kg udźca indyczego2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
octu balsamicznego1 łyżka
miodu3-4 łyżki
oleju1-2 ząbki
czosnku1 szklanka
bulionudowolne
ziołaPrzygotowanie:
mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Ostrym nożem wyciąć kość i zdjąć skórę ( można ugotować rosołek)
sos sojowy,
olej,
miód i
ocet balsamiczny wymieszać do otrzymania gęstej zawiesiny. Dodać posiekany drobniutko
czosnek i wymieszać. Marynatą natrzeć
mięso ze wszystkich stron. Związać sznurkiem, by trzymało kształt. Ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc
mięso po wyjęciu z lodówki krótko ocieplić i obsmażyć ze wszystkich stronwłożyć
mięso do rondla, podlać
bulionem warzywnym i dusić około 50 minutsprawdzić smak sosu i ewentualnie dosolić lub dodać łyżeczkę
sosu balszamicznego. Jeśli lubisz możesz sos zagęścić
mąką i zabielić
śmietanąmięso wyłożyć na deskę i pozwolić mu odpocząć 5 minut. Pokroić w plastry. Następnego dnia odgrzewać plastry w sosieSMACZNEGO !