ßßß
Schab ułożyć w brytfannie, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec w temp. 180 stopni, ok.90 minut.W między czasie przygotować warzywa, pokroić je na mniejsze kawałki.
Po około 30 minutach pieczenia mięsa, warzywa ułożyć wokół mięsa i wlać ok. 1/2 szklanki gorącej wody. Wierzch mięsa od czasu do czasu można polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby uzupełnić ilość płynu. Po ok. 50 min. wierzch schabu można przykryć folią aluminiową, aby nie był zbyt spieczony.Po zakończeniu pieczenia, wyjąć brytfannę, wyjąć mięso, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i włożyć do jeszcze gorącego piekarnika ( wyłączonego).
Warzywa z sosem przełożyć do rondelka i wszystko razem zmiksować w celu uzyskania jednolitego gęstego sosu do mięsa. Można tez sos zagęścić 2 łyżkami skrobi kukurydzianej lub maki pszennej rozmieszanej z niewielka ilością zimnej wody. po dodaniu maki oczywiście sos należy zagotować.
