Wykonanie
* 4 łyżki
oleju* 5 łyżki
sosu sojowego* 3 łyżki
miodu* 1,5 łyżki
majeranku lub
oregano* 1 łyżka
octu winnego* 3 ząbki
czosnkuSposób wykonaniaW miseczce wymieszać wszystkie składniki i dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Powstałą marynatą obtoczyć przygotowane
mięso, umieszczone w odpowiednim naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.Następnie
mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować
olejem i obsypać
przyprawami.
Schab ułożyć w brytfannie, wlać 1/2 szklanki
wody i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec w temp. 180 stopni, ok.90 minut.W
między czasie przygotować warzywa, pokroić je na mniejsze kawałki.
Po około 30 minutach
pieczenia mięsa, warzywa ułożyć wokół
mięsa i wlać ok. 1/2 szklanki gorącej
wody. Wierzch
mięsa od czasu do czasu można polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby uzupełnić ilość płynu. Po ok. 50 min. wierzch
schabu można przykryć folią aluminiową, aby nie był zbyt spieczony.Po zakończeniu pieczenia, wyjąć brytfannę, wyjąć
mięso, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i włożyć do jeszcze gorącego piekarnika ( wyłączonego).
Warzywa z sosem przełożyć do rondelka i wszystko razem zmiksować w celu uzyskania jednolitego gęstego sosu do
mięsa. Można tez sos zagęścić 2 łyżkami
skrobi kukurydzianej lub
maki pszennej rozmieszanej z niewielka ilością zimnej
wody. po dodaniu
maki oczywiście sos należy zagotować.