ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony z warzywami

Schab pieczony z warzywami

nazwa

Wykonanie

* 4 łyżki oleju
* 5 łyżki sosu sojowego
* 3 łyżki miodu
* 1,5 łyżki majeranku lub oregano
* 1 łyżka octu winnego
* 3 ząbki czosnku
Sposób wykonania
W miseczce wymieszać wszystkie składniki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą marynatą obtoczyć przygotowane mięso, umieszczone w odpowiednim naczyniu, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Następnie mięso wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i obsypać przyprawami.
Schab ułożyć w brytfannie, wlać 1/2 szklanki wody i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Piec w temp. 180 stopni, ok.90 minut.
W między czasie przygotować warzywa, pokroić je na mniejsze kawałki.
Po około 30 minutach pieczenia mięsa, warzywa ułożyć wokół mięsa i wlać ok. 1/2 szklanki gorącej wody. Wierzch mięsa od czasu do czasu można polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby uzupełnić ilość płynu. Po ok. 50 min. wierzch schabu można przykryć folią aluminiową, aby nie był zbyt spieczony.
Po zakończeniu pieczenia, wyjąć brytfannę, wyjąć mięso, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i włożyć do jeszcze gorącego piekarnika ( wyłączonego).
Warzywa z sosem przełożyć do rondelka i wszystko razem zmiksować w celu uzyskania jednolitego gęstego sosu do mięsa. Można tez sos zagęścić 2 łyżkami skrobi kukurydzianej lub maki pszennej rozmieszanej z niewielka ilością zimnej wody. po dodaniu maki oczywiście sos należy zagotować.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2014/01/schab-pieczony-z-warzywami.html