Wykonanie
Share the post "Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola"Przepyszna granola ze świątecznym akcentem czyli pokruszonymi pierniczkami Stempel od Delecty. Pełna
orzechów,
miodu i
korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się na świąteczne śniadanie. Można też ją wykorzystać jako posypkę do świątecznych ciast i deserów. Polecam!
Scroll down for recipe in englishŚwiąteczna granola z pierniczkami(6 szklanek)Składniki:3 szklanki
płatków owsianych1 szklanka
wiórków kokosowych Bakalland½ szklanki
pistacji Bakalland, z grubsza posiekanych½ szklanki
migdałów Bakalland lub
orzechów włoskich Bakalland, z grubsza posiekanych1 szklanka pestek dyni1 szklanka
suszonej żurawiną lub
rodzynek Bakalland4 łyżki
oleju kokosowego lub
masła½ szklanki
brązowego cukru3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka mielonego
cynamonu¾ do 1 łyżeczka mielonego
imbiru½ łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru wanilinowego Delecta8 łyżek
miodupokruszone pierniczki Stempel Delecty (ilość według uznania), przygotowanymi zgodnie ze wskazówkami na ich opakowaniu.Przygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszaj
płatki owsiane, wiórka,
orzechy,
dynię i żurawinę/rodzynki.W przystosowanej do podgrzewania misce umieść
masło i podgrzewaj w mikrofalówce przez 30 sekund. Następnie wmieszaj 4 łyżki
miodu wraz z
brązowym cukrem i podgrzewaj przez kolejne 30 sekund.Do mieszanki dodaj
kawę rozpuszczalną,
cynamon,
imbir,
sól i
cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj. Przełóż ciepłą mieszankę do
płatków owsianych i dokładnie wymieszaj.Wyłóż granolę na blaszkę do pieczenia i polej 2 łyżkami
miodu. Piecz przez 30 do 40 minut, mieszając co 15 minut, tak by granola piekła się równomiernie. Podzcas ostatniego mieszania polej kolejnymi 2 łyżkami
miodu.. Następnie wyjmij z piekarnika i wmieszaj pokruszone pierniki.Smacznego!
Recipe in EnglishChristmassy gingerbread granola(6 cups)Ingredients:3 cups rolled oats1 cup shredded unsweetened flaked coconut½ cup pistachios, roughly chopped½ cup almonds and or walnuts, roughly chopped1 cup pumpkin seeds1 cup dried cranberries or raisins4 tablespoon coconut oil or unsalted butter½ cup brown sugar3 teaspoons instant
espresso powder1 teaspoon ground cinnamon¾ to 1 teaspoon ground ginger½ teaspoon salt1 teaspoon vanilla sugar8 Tablespoons honey, divided useLeftover gingerbread cookiesPreparation:Preheat oven to 170 oC.
Line a baking sheet with relatively high sides with non-stick paper.In a large bowl, toss the oats, shredded coconut, nuts, pumpkin seeds, and cranberries.Melt the butter in the microwave for 30 seconds. Stir in the 4 tbsp of honey and brown sugar, place the mixture back in the microwave for another 30 seconds.Sprinkle the
espresso powder over top and stir to dissolve. Add the cinnamon, ginger, and salt. Finally, stir in the vanilla until everything is completely combined.
Pour the warm mixture over the oat mixture and stir to fully combine.Spread the granola out on the parchment-lined baking sheet and drizzle with 2 Tablespoons of the honey. Bake for 30 to 40 minutes stirring every 15 minutes so the granola will get evenly toasted. The last
time you stir the granola drizzle it with the remaining 2 Tablespoons honey. Remove from the oven and let cool five minutes and mix in the ncrushed gingerbread cookies.Enjoy!
Share the post "Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola"