Wykonanie
Śniadanie jeden z ważniejszych posiłków w ciągu dnia często w pośpiechu jemy kanapkę a za chwile ponownie jesteśmy głodni zajadamy na to słodki batonik bo na nic innego nie ma czasu...Dziś pokażę wam w jaki prosty sposób można zrobić domowa granolę. Pyszne podpiekane
płatki owsiane z
orzechami, wiórkami kokosowymi lub innymi
bakaliami polane
miodem . Często podawane z
jogurtem naturalnym.

SKŁADNIKI:- 2,5 szklanki
płatków owsianych- 0,5 szklanki wirek
kokosowych- 0,5 szklanki
słonecznika( jeśli ktoś lubi to może dołożyć sobie drugą połowę szklanki dyni w pestkach)- 0,5 szklanki
orzechów grubo posiekanych (włoskie, laskowe,
migdały)- 0,5 szklanki
brązowego cukru- 0,5 szklanki
miodu- 0,25 szklanki
oleju
SPOSÓB WYKONANIA:- wszystkie składniki suche mieszamy w misce(
płatki owsiane,
wiórki kokosowe,
orzechy i nasiona)- w garnuszku rozpuszczamy
miód,
cukier brązowy,
olej doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do rozpuszczenia
cukru- gotową masę wlewamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy do całkowitego połączenia składników- gotową układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni- pieczemy ok 5 minut i po tym czasie przemieszamy aby zrumieniła się z każdej strony i pieczemy kolejne 5 minut- po tym czasie kruszymy gotową granole i studzimy- przechowujemy w suchym pudełku- wychodzi z tego sporo także na cały tydzień szaleństwa z granolą nam starczy, słodka pożywna i dające wiele energii a co najważniejsza domowa bez konserwantów bez chemii- jeżeli mamy jakieś swoje ulubione
bakalie z czystym sumieniem dorzucamy do mieszanki i zjadamy do samego dna słoika :)

SMACZNEGO