Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola

nazwa

Wykonanie

Share the post "Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola"
Przepyszna granola ze świątecznym akcentem czyli pokruszonymi pierniczkami Stempel od Delecty. Pełna orzechów, miodu i korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się na świąteczne śniadanie. Można też ją wykorzystać jako posypkę do świątecznych ciast i deserów. Polecam!
Scroll down for recipe in english
Świąteczna granola z pierniczkami
(6 szklanek)
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych Bakalland
½ szklanki pistacji Bakalland, z grubsza posiekanych
½ szklanki migdałów Bakalland lub orzechów włoskich Bakalland, z grubsza posiekanych
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka suszonej żurawiną lub rodzynek Bakalland
4 łyżki oleju kokosowego lub masła
½ szklanki brązowego cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka mielonego cynamonu
¾ do 1 łyżeczka mielonego imbiru
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
8 łyżek miodu
pokruszone pierniczki Stempel Delecty (ilość według uznania), przygotowanymi zgodnie ze wskazówkami na ich opakowaniu.
Przygotowanie:
Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, wiórka, orzechy, dynię i żurawinę/rodzynki.
W przystosowanej do podgrzewania misce umieść masło i podgrzewaj w mikrofalówce przez 30 sekund. Następnie wmieszaj 4 łyżki miodu wraz z brązowym cukrem i podgrzewaj przez kolejne 30 sekund.
Do mieszanki dodaj kawę rozpuszczalną, cynamon, imbir, sól i cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj. Przełóż ciepłą mieszankę do płatków owsianych i dokładnie wymieszaj.
Wyłóż granolę na blaszkę do pieczenia i polej 2 łyżkami miodu. Piecz przez 30 do 40 minut, mieszając co 15 minut, tak by granola piekła się równomiernie. Podzcas ostatniego mieszania polej kolejnymi 2 łyżkami miodu.. Następnie wyjmij z piekarnika i wmieszaj pokruszone pierniki.
Smacznego!
Recipe in English
Christmassy gingerbread granola
(6 cups)
Ingredients:
3 cups rolled oats
1 cup shredded unsweetened flaked coconut
½ cup pistachios, roughly chopped
½ cup almonds and or walnuts, roughly chopped
1 cup pumpkin seeds
1 cup dried cranberries or raisins
4 tablespoon coconut oil or unsalted butter
½ cup brown sugar
3 teaspoons instant espresso powder
1 teaspoon ground cinnamon
¾ to 1 teaspoon ground ginger
½ teaspoon salt
1 teaspoon vanilla sugar
8 Tablespoons honey, divided use
Leftover gingerbread cookies
Preparation:
Preheat oven to 170 oC. Line a baking sheet with relatively high sides with non-stick paper.
In a large bowl, toss the oats, shredded coconut, nuts, pumpkin seeds, and cranberries.
Melt the butter in the microwave for 30 seconds. Stir in the 4 tbsp of honey and brown sugar, place the mixture back in the microwave for another 30 seconds.
Sprinkle the espresso powder over top and stir to dissolve. Add the cinnamon, ginger, and salt. Finally, stir in the vanilla until everything is completely combined. Pour the warm mixture over the oat mixture and stir to fully combine.
Spread the granola out on the parchment-lined baking sheet and drizzle with 2 Tablespoons of the honey. Bake for 30 to 40 minutes stirring every 15 minutes so the granola will get evenly toasted. The last time you stir the granola drizzle it with the remaining 2 Tablespoons honey. Remove from the oven and let cool five minutes and mix in the ncrushed gingerbread cookies.
Enjoy!
Share the post "Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola"
Źródło:http://karmelowy.pl/swiateczna-granola-z-pierniczkami-christmassy-gingerbread-granola