Wykonanie
Share the post "Pączki tradycyjne / Polish doughnuts"Pączki nieodłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem, mama robiła je dosyć często i to w dużych ilościach. Pamiętam, że były wypełnione różnego rodzaju
dżemami i
konfiturami, a co najważniejsze, ciasto było bardzo puszyste i żółciutkie. Teraz trudno o takiego pączka, wszystkie są jakieś takie blade i bez wyrazu. Jedyne jakie mi smakują to te z
cukierni Zagoździńskich, którymi zajadamy się w pracy. Tym razem postanowiłam jednak zrobić pączki takie jak u mamy, dlatego sięgnęłam do jej starych książek kucharskich. Takim też sposobem w moje ręce trafiła książka Zofii Zawistowskiej przy współpracy Małgorzaty Krzyżanowskiej z 1989 roku i ich przepis na pączki luksusowe. Początkowo przeraziła mnie ilość
drożdży, na szczęście jak się okazało zupełnie niepotrzebnie, bo pączki wyszły przepyszne – nie za słodkie, puszyste i jak widać bardzo żółciutkie. Jak u mamyJedyne co zmodyfikowałam to ułatwiłam trochę sposób wykonania ciasta, gdyż w książce procedura była dosyć skomplikowana. Nie odbiło się to na jakości pączków, a na życzenie połówki nadziałam je dużą ilością powideł i posypałam
cukrem pudrem przed podaniem. Polecam!
Scroll down for recipe in EnglishPączki luksusowe(20 pączków)Składniki:3 szklanki
mąki10
żółtek80 g
drożdży (ew. 20 g
drożdży instant)1/2 szklanki
cukru100 g
masła1/2 szklanki
mlekaziarenka z 1/2
laski wanilii (lub łyżka ekstraktu
waniliowego)50 ml
rumu lub
spirytususkórka otarta z
cytrynyszczypta
soliulubiony
dżem lub
konfitura, u mnie powidła
cukier puder, do posypania
olej lub
smalec do smażeniaPrzygotowanie:W małym rondelku Podgrzej
mleko razem z
masłem, aż do jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj
drożdże i odstaw na 5 minut.W misce miksera ubij
żółtka z
cukrem i
wanilią, dolej
mleko z
drożdżami,
rum lub
spirytus,
skórkę z cytryny i dokładnie zmiksuj.
Mąkę wymieszaj z
solą, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Będzie troszkę lepkie, dlatego w kolejnych etapach niezbędna będzie
mąka podsypania. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 4 części, wyłóż kolejno na posypaną
mąką powierzchnię i rozwałkuj każdy na placki o grubości 1 cm.Wykrój z każdego krążki o średnicy 10 cm (np. szklanką) i na połowę wyłóż po około łyżeczce
dżemu. Następnie przykryj je resztą krążków dociskając brzegi palcami i ponownie wykrój pączek tą samą szklanką (dzięki temu brzegi będą idealnie zlepione). Zbierz wszystkie skrawki i ponownie rozwałkuj je, wytnij krążki i uformuj pączki, aż do ich wykorzystania. Gotowe pączki przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.Wyrośnięte pączki smaż partiami na głębokim
oleju lub
smalcu pod przykryciem, odwracając na drugą stronę gdy połowa pączka będzie już ładnie zarumieniona.Usmażone pączki wyłóż na ręczniki papierowe do odsączenia, następnie posyp
cukrem pudrem i podawaj natychmiast!Smacznego!
English version(20 doughnuts)Ingredients:3 cups
flour10 egg yolks80 g of yeast (or. 20 g instant yeast)1/2 cup sugar100 g butter1/2 cup milk1/2 vanilla pod seeds (or tablespoon vanilla extract)50 ml of
rumgrated rind from 1 lemonpinch of saltfavourite jampowdered sugar, for sprinklingthe oil or lard for fryingPreparation:Heat milk with butter, until melted and warm, mix in yeast and set aside for about 5 minutes.In a bowl of stand mixer beat eggs with sugar and vanilla, next
pour in milk mixture and mix well.Combine
flour with salt and cardamom. Add to the egg mixture and mix, until smooth. Cover with cloth and leave to rise for an hour.Remove the dough from the bowl and turn out onto a floured work surface. Divide in 4 pieces, srinkle
flour on the dough and roll each piece out to 1 cm thickness.Use a 10 cm biscuit cutter or cup to cut out rounds of dough. Gather scraps of dough and again roll out and cut until you have used up all of the dough. Spoon a small portion of the jam into the center of each circle, leaving enough of a border around the filling. Place a second dough circle atop each filled circle then use a finger tips to crimp the edges together, sealing each doughnut. Next cut out round again to seal.Heat oil in large skillet, place pączki in the oil a few at a
time and fry covered until bottom is golden brown. Flip them over and fry until golden brown.Use a spider strainer or slotted spoon to remove them to a paper towel-lined baking sheet to drain. Sprinkle with caster sugar and
serve.Enjoy!
Share the post "Pączki tradycyjne / Polish doughnuts"