ßßß
Składniki:- 3.5 szklanki mąki + do podsypania- 1/3 szklanki cukru- 4 żółtka- 1 całe jajo- 80 g roztopinonego masła- 1 szklanka mleka letniego- szczypta soli- 70 g drożdży- 1 łyżka spirytusu- konfitura- olej do smażenia (1 litr) lub smalecDrożdże, łyżkę mąki, pół szklanki mleka i 1 łyżkę cukru wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia.Mąkę, sól połączyć ze sobą. Jajko ubić z żółtkami i cukrem na puszystą masę.Mąkę połączyć z rozczynem drożdżowym, masą jajeczną, roztopionym masłem i resztą letniego mleka. Wymieszać i wyrabiać ciasto. Dodać spirytus. Wyrabiać porządnie ciasto aż zacznie odchodzić od rąk i miski. U mnie to trwało około 10-15 minut.Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na minimum godzinę (aż podwoi objętość).Ciasto dzielę na dwie części, każdą z nim wałkuję na grubość około 1 . 5-2 cm, wykrawam szklanką krążki.Na środku każdego krążka kładę łyżeczkę konfitury, zlepiam (podobnie jak pierogi) i zlepieniem do dołu układam na posypanym mąką blacie. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na minimum poł godziny.
W garnku rozgrzewam tłuszcz. Nie może być zbyt gorący bo pączki się spieką na zewnątrz, a w środku będą surowe.Najlepiej wrzucić kawałek ciasta i zobaczyć jak się rumieni.Pączki wrzucamy na tłuszcz i smażymy po około 1-1 . 5 minuty z każdej strony.Wyjmujemy i kładziemy na ręcznik papierowy. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.SMACZNEGO!!!