ßßß
Domowe pączkiSkładniki:1 kg mąki100 g świeżych drożdży6-8 żółtek1 jajko100 g masła100 g cukru2 szklanki mleka (letniego)szczypta soli4 łyżki spirytusu3 łyżki domowego cukru waniliowegokonfitura różanacukier puderolej lub smalecWykonanie:Kilka godzin przed rozpoczęciem robienia pączków warto zadbać, aby wszystkie składniki miały tą samą, temperaturę pokojową.Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, aby ją dobrze napowietrzyć.Drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżkę cukru, kilka łyżek mąki i zalewamy szklanką mleka. Dokładnie mieszamy, zostawiamy pod przykryciem, aby drożdże zaczęły pracować.Następnie masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajko, żółtka, cukier i szczyptę soli ucieramy.Teraz możemy połączyć nasze składniki. Do mąki dodajemy zaczyn, jajka, mleko alkohol. Wyrabiamy lekko i dodajemy masło.Ciasto dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu aby wyrosło.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możemy je ponownie zagnieść i rozwałkować na ok. 1-1 , 5 cm grubości.Następnie wycinamy z niego krążki (np. szklanką) i pozostawiamy na blacie posypanym mąką, aby ponownie wyrosły (czytałam, w miesięczniku Moje Gotowanie, że ten krok można pominąć, jednak jestem tradycjonalistką i wolę go pozostawić). Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju lub smalcu.Czy tłuszcz jest wystarczająco rozgrzany, sprawdzamy poprzez wrzucenie do niego kawałka ciasta (lub kawałka surowego ziemniaka). Jeśli wypłynie i się zrumieni - tłuszcz jest gotowy.Pączki smażymy z obu stron, na rumiano.Kiedy ostygną, nadziewamy je konfiturą za pomocą szprycy z długą końcówką do nadziewania. Oprószamy cukrem pudrem.Smacznego!