ßßß Cookit - przepis na Post navigation

Post navigation

nazwa

Wykonanie

Przepis na domowe pączki. Pączki z dżemem, nutellą, konfiturą? Jest wiele osób, które zamiast kupować „dmuchane” pączki w sklepie, woli samodzielnie je przygotować. I nie ma co się dziwić, bo smak domowych, świeżo usmażonych pączków jest nieporównywalny z pączkami z cukierni.
Składniki:
600 g mąki
8 żółtek
3/4 szklanki cukru
200 g stopionego masła
cukier waniliowy
80 g drożdży
1,5 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
2 łyżki spirytusu (ew. wódki) według uznania
różana konfitura, dżem lub nutella
cukier puder do posypania lub polukrowania
zapach, najlepiej rumowy
ok. 750 g smalcu do smażenia lub olej jeśli ktoś woli
1. Wyrabianie ciasta drożdżowego
Do miski włożyć drożdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką (najlepiej wilgotną) i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać, żółtka oddzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
Nieco podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też żółtka które utarliśmy. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie i pulchne.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu, gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać spirytus (według uznania). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Lepienie pączków
Gdy mała porcja podwoi swoją objętość można zacząć dodawać do ciasta konfiturę. Gotowe kulki wyłożyć na desce posypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
3. Smażenie
W garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu (najlepiej) lub oleju wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę, jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).
Pączki można nadziewać również po usmażeniu, wstrzykując konfiturę lub inne nadzienie za pomocą szprycy do dekorowania tortów. Po polukrowaniu ślady po nakłuciu nie będą widoczne.
Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną zapachu rumowego.
Źródło:http://kozakgotuje.pl/przepis-na-domowe-paczki