Wykonanie
Przepis na domowe pączki. Pączki z
dżemem, nutellą, konfiturą? Jest wiele osób, które zamiast kupować „dmuchane” pączki w sklepie, woli samodzielnie je przygotować. I nie ma co się dziwić, bo smak domowych, świeżo usmażonych pączków jest nieporównywalny z pączkami z
cukierni.Składniki:600 g
mąki8
żółtek3/4 szklanki
cukru200 g stopionego
masłacukier waniliowy80 g
drożdży1,5 szklanki ciepłego
mlekaszczypta
soli2 łyżki
spirytusu (ew.
wódki) według uznaniaróżana
konfitura,
dżem lub nutella
cukier puder do posypania lub polukrowaniazapach, najlepiej
rumowyok. 750 g
smalcu do smażenia lub
olej jeśli ktoś woli1. Wyrabianie
ciasta drożdżowegoDo miski włożyć
drożdże, 1 łyżkę
mąki, łyżeczkę
cukru, dodać 1/2 szklanki ciepłego
mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką (najlepiej wilgotną) i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać,
żółtka oddzielić od
jajek. Do
żółtek dodać
cukier i połowę
cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą
wodą).Nieco podrośnięte
drożdże dodać do
mąki, dodać też
żółtka które utarliśmy. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego
mleka by ciasto było miękkie i pulchne.Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące)
masło i wyrabiać do czasu, gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać
spirytus (według uznania). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Lepienie pączkówGdy mała porcja podwoi swoją objętość można zacząć dodawać do ciasta
konfiturę. Gotowe kulki wyłożyć na desce posypanej
mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.3. SmażenieW garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego
smalcu (najlepiej) lub
oleju wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę, jak te z
cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).Pączki można nadziewać również po usmażeniu, wstrzykując
konfiturę lub inne nadzienie za pomocą szprycy do dekorowania
tortów. Po polukrowaniu ślady po nakłuciu nie będą widoczne.Ostudzone pączki posypać
cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną
zapachu rumowego.