ßßß
Przepis na domowe pączki. Pączki z dżemem, nutellą, konfiturą? Jest wiele osób, które zamiast kupować „dmuchane” pączki w sklepie, woli samodzielnie je przygotować. I nie ma co się dziwić, bo smak domowych, świeżo usmażonych pączków jest nieporównywalny z pączkami z cukierni.Składniki:600 g mąki8 żółtek3/4 szklanki cukru200 g stopionego masłacukier waniliowy80 g drożdży1,5 szklanki ciepłego mlekaszczypta soli2 łyżki spirytusu (ew. wódki) według uznaniaróżana konfitura, dżem lub nutellacukier puder do posypania lub polukrowaniazapach, najlepiej rumowyok. 750 g smalcu do smażenia lub olej jeśli ktoś woli1. Wyrabianie ciasta drożdżowegoDo miski włożyć drożdże, 1 łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka i dobrze rozetrzeć. Przykryć ściereczką (najlepiej wilgotną) i odstawić w ciepłe miejsce.Mąkę przesiać, żółtka oddzielić od jajek. Do żółtek dodać cukier i połowę cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).Nieco podrośnięte drożdże dodać do mąki, dodać też żółtka które utarliśmy. Ciasto wyrabiać rękami, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie i pulchne.Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu, gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać spirytus (według uznania). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.2. Lepienie pączkówGdy mała porcja podwoi swoją objętość można zacząć dodawać do ciasta konfiturę. Gotowe kulki wyłożyć na desce posypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.3. SmażenieW garnku rozgrzać tłuszcz. Do mocno nagrzanego smalcu (najlepiej) lub oleju wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę, jak te z cukierni trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).Pączki można nadziewać również po usmażeniu, wstrzykując konfiturę lub inne nadzienie za pomocą szprycy do dekorowania tortów. Po polukrowaniu ślady po nakłuciu nie będą widoczne.Ostudzone pączki posypać cukrem pudrem lub lukrem z odrobiną zapachu rumowego.