Wykonanie
Tłusty czwartek..więc muszą być i pączki...czytałam gdzieś w necie,że dziś prawie wszyscy wstawiają na blogach przepisy z pączkami,
faworkami itd..a niektórych
mdli na takie
widoki...no,ale ..przecież taki dzień jest tylko raz w roku i pączki królują wszędzie ..no prawie wszędzie..W
radio dziś nawet usłyszałam , że po zjedzeniu pączków rośnie większy biust haha..więc uważajcie...albo jedzcie ich więcej..U mnie pączki muszą być obowiązkowo ..no i oczywiście są...tym razem skorzystałam z przepisu Arabeski ..I po raz pierwszy robiłam pączki z
suszonymi drożdżami. .
1 kg
mąki3
żółtka + 2 całe
jajka3/4 szkl.
cukru3/4 szkl.
oleju lub stopionego
masła (z
olejem pączki będą bardziej "wilgotne")5 dag
drożdży świeżych lub 14 g
suszonych drożdży2 łyżki
spirytusu lub
octucukier waniliowy2 szkl. ciepłego
mlekaszczypta
solisłoiczek
dżemu lub
konfituryolej lub
smalec do smażeniaZ
drożdży , kilku łyżek
mleka , odrobiny
cukru i
mąki zrobić rozczyn , postawić do wyrośnięcia.
Jajka i
żółtka ubić z
cukrem ,
solą oraz
cukrem waniliowym. Wymieszać z
mąką , resztą
mleka i wyrośniętymi
drożdżami. Na koniec dodać
olej i
spirytus , dobrze wyrobić (jeśli ciasto będzie zbyt luźne i klejące - dodać
mąki). Odstawić do wyrośnięcia , aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godziny). Następnie odrywać małe kawałki ciasta , rozpłaszczać na dłoni , nakładać łyżeczką
konfiturę i formować pączki. Układać na posypanej
mąką ściereczce łączeniem do dołu , poczekać , aż urosną i wkładać do rozgrzanego tłuszczu (nie za gęsto - tak , żeby swobodnie pływały) odwracając dolną stroną do góry.Podczas smażenia trzeba uważać , żeby tłuszcz nie był zbyt gorący , bo pączki za mocno się zrumienią , a w środku będą surowe (sprawdzać patyczkiem). Każdą porcję smażyć po kilka minut i wykładać na bibułę do odsączenia tłuszczu.