Wykonanie
Składniki:500 g
mąki50 g
drożdży250 ml
mleka3 łyżki
cukru1
jajko4
żółtkaszczypta
soliłyżka
cukru waniliowego50 g
masła2 łyżki
octuolej do smażenia
cukier puder do posypania
dżem1. Zaczyn - podgrzać
mleko (ale żeby nie było zbyt gorące bo zabije
drożdże). Dodać do niego
drożdże, łyżkę
mąki, łyżkę
cukru. Dobrze wymieszać i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.2. Ciasto -
jajko i
żółtka ubijać z
cukrem ok. 10 min, aż masa będzie biała i gładka. Do zaczynu powoli dodawać
mąkę,
sól i
cukier waniliowy, cały czas mieszając łyżką. Następnie dodać ubite
jajka i wyrabiać ciasto przez ok 15-20 minut. Do wyrobionego ciast dodać rozpuszczone i ostudzone
masło oraz
ocet. Wyrabiać nadal aż do połączenia składników, można podsypać lekko
mąką. Najlepiej gdy ciasto samo odchodzi od dłoni. Wsadzić do dużej miski, oprószyć
mąką i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia.3. Pączki - wyjąć ciasto z miski, wyrobić lekko aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wyciąć szklanką pączki. oprószyć stolnicą
mąką, ułożyć pączki, przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.4. Smażenie - Ok 1 litr
oleju dobrze rozgrzać w garnku. wkładać delikatnie pączki i smażyć je po 2 minuty z każdej strony. Nie należy wkładać zbyt dużej ilości pączków, dobrze żeby miały one miejsce i temperatura
oleju zbytnio nie spadła.5. Nadziewanie - szprycą nadziewać pączki
dżemem lub
konfiturą. Posypać
cukrem pudrem.Z takiej ilości ciasta wyjdzie około 20 pączków.