Wykonanie
Donaty czyli pączki z dziurką. Idealne na Tłusty Czwartek i też właśnie dzisiaj je polecam. A dodatek kolorowego lukru i cukiereczków, sprawi że dzieci zjedzą je ze smakiem.
Składniki :* 600g
mąki pszennej plus
mąka do podsypywania* szklanka ciepłego
mleka* pół kostki
masła płynnego* łyżka
spirytusu* 1
jajko* 1
żółtko* 1/5 kostki
drożdży* pół szklanki
cukru*
cukier waniliowy* szczypta
soli*
olej rzepakowy bądź
smalec do smażenia
Przygotowanie :Zrobić rozczyn z
drożdży , dwóch łyżek
mleka i po łyżce
mąki i
cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Tak przygotowane ciasto wyrabiać aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Rozwałkować na cienki placek. Wykroić większe koła np. szklanką i mniejsze koła w środku np. kieliszkiem. Pączki smażyć na rozgrzanym
oleju, na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik by odciekły z nadmiaru tłuszczu.Przygotować
likier z
cukru pudru,
soku z cytryny, wrzątku i
barwnika spożywczego. Maczać przestygnięte donaty w lukrach i posypywać kolorowymi cukiereczkami.