Wykonanie
Klasyka smaku na Tłusty Czwartek. I już wiem, że pączki z
cukierni na moim
stole nie zagoszczą! Polecam ten sprawdzony przepis.
Składniki :* pół kg
mąki pszennej* 1/5 kostki świeżych
drożdży* 3
żółtka* szklanka ciepłego
mleka* 1/4 kostki
masła* 4 łyżki
cukru* łyżka
cukru waniliowego* łyżka
spirytusu* szczypta
soli* tłuszcz do smażenia - u mnie tradycyjnie
smalec*
lukierPrzygotowanie :Z
drożdży,
mleka i łyżki
mąki oraz
cukru zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać z
mąką, rozczynem i roztopionym
masłem. Wyrobić dokładnie ciasto i nawet jeśli będzie luźne to za dużo
mąki nie podsypywać. Odstawić na dobrą godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysmarowany
olejem. Zagnieść ciasto i rozwałkować na cienki placek. Wycinać kółka, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Na małym gazie rozgrzać tłuszcz, smażyć pączki na złoty kolor. Odłożyć na papierowy ręcznik do wyrośnięcia. Pączki nadziewać za pomocą szprycy,
marmoladą różaną. Ja nie miałam niestety dobrej szprycy i na jedno kółko układałam
marmoladę a drugim zlepiałam. Może nie wyszły idealne, ale były pyszne!