Wykonanie
U mnie dziś
truskawkowo :) Muszę wykorzystać ten sezon ile się da ! :)
Składniki:4 szklanki
mąki,8 dag
drożdży,½ szklanki
cukru,1 kg
truskawek,5
żółtek,3
jaja,szczypta
soli,1 łyżka
spirytusu,15 dag
masła,
smalec do smażenia,½ szklanki
mleka,
cukier puder do posypki.Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką
cukru, rozprowadzić odrobiną letniego
mleka, dodać
mąkę,
żółtka,
jaja, ubite z
cukrem,
alkohol, szczyptę
soli i resztę
mleka. Dokładnie wyrobić ciasto, wlać stopione
masło i jeszcze chwilę wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładać częściami na stolnicę wysypaną
mąką. Utworzyć wałek i ucinać nożem jednakowej wielkości kulki. Nakładać dojrzałe
truskawki i zlepiać końcami palców , następnie wyłożyć na stolnicy oprószonej
mąką łączeniem do dołu.
Gotowe pączki jeszcze raz odłożyć do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu, odsączyć na bibule i posypać
cukrem pudrem.