Wykonanie
Poziom trudnościIdealny deser na walentynki lub inną uroczystą kolację. Płynna, ciepła i subtelnie pikantna
czekolada rozpływa się w ustach, pieszcząc zmysły bardzo intensywnie. Fondant to dość wymagające
ciastko. Trzeba ściśle trzymać się przepisu, zwłaszcza czasu pieczenia i odpoczywania. Krótkie czasy spowodują, że fondant będzie za rzadki wewnątrz. Zbyt długie zetną ciasto i środek nie wypłynie. Należy również pamiętać, że mniejsze porcje to krótszy czas zarówno pieczenia jak i odpoczynku.Porcja i czas pieczenia na 6 foremek (pojemność 250 ml)Składniki:170 g
masła (i troszkę do wysmarowania foremek)6 płaskich łyżeczek
cukru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu¼ łyżeczki
pieprzu cayenneszczypta
gałki muszkatołowej250 g
czekolady deserowej, gorzkiej lub trochę tej i tej100 g
mąki225 g
cukru pudru5
jajek i 4
żółtka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii¼ łyżeczki ekstraktu
migdałowegoSposób przygotowania:Rozgrzać piekarnik do 205°C. Przygotować 6 foremek do sufletów, wysmarować je
masłem i wysypać łyżeczką
cukru.
Masło roztopić w rondlu na bardzo małym ogniu, dodać
czekoladę zamieszać, dodać
cynamon,
gałkę muszkatołowa i
pieprz cayenne, wymieszać na gładką masę, odstawić do ostudzenia.
W misce wymieszać
mąkę,
cukier puder,
jajka i
żółtka, ekstrakt
waniliowy i ekstrakt z
migdałów, aż powstanie gładka, kremowa masa.
Dodać roztopioną
czekoladę i wszystko wymieszać.
Masę wylać do przygotowanych wcześniej foremek i wstawić do piekarnika.
Piec 14 minut. Wierzchy
ciastek delikatnie zesztywnieją, a krawędzie zrobią się ciemniejsze. Wyjąć z piekarnika i odstawić do odpoczęcia na 5 minut.
Ostrym nożem odkroić brzegi (wystarczy 1 cm od góry) od foremek, położyć do góry nogami na talerzyku i powoli zdjąć foremkę z fondanta.
Fondant musi być podawany na gorąco, posypany
cukrem pudrem. Po rozkrojeniu z
ciastka wyleje się płynna
czekolada.
Smacznego!