ßßß Cookit - przepis na Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Idealny deser na walentynki lub inną uroczystą kolację. Płynna, ciepła i subtelnie pikantna czekolada rozpływa się w ustach, pieszcząc zmysły bardzo intensywnie. Fondant to dość wymagające ciastko. Trzeba ściśle trzymać się przepisu, zwłaszcza czasu pieczenia i odpoczywania. Krótkie czasy spowodują, że fondant będzie za rzadki wewnątrz. Zbyt długie zetną ciasto i środek nie wypłynie. Należy również pamiętać, że mniejsze porcje to krótszy czas zarówno pieczenia jak i odpoczynku.
Porcja i czas pieczenia na 6 foremek (pojemność 250 ml)
Składniki:
170 g masła (i troszkę do wysmarowania foremek)
6 płaskich łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
szczypta gałki muszkatołowej
250 g czekolady deserowej, gorzkiej lub trochę tej i tej
100 g mąki
225 g cukru pudru
5 jajek i 4 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 205°C. Przygotować 6 foremek do sufletów, wysmarować je masłem i wysypać łyżeczką cukru.
Masło roztopić w rondlu na bardzo małym ogniu, dodać czekoladę zamieszać, dodać cynamon, gałkę muszkatołowa i pieprz cayenne, wymieszać na gładką masę, odstawić do ostudzenia.
W misce wymieszać mąkę, cukier puder, jajka i żółtka, ekstrakt waniliowy i ekstrakt z migdałów, aż powstanie gładka, kremowa masa.
Dodać roztopioną czekoladę i wszystko wymieszać.
Masę wylać do przygotowanych wcześniej foremek i wstawić do piekarnika.
Piec 14 minut. Wierzchy ciastek delikatnie zesztywnieją, a krawędzie zrobią się ciemniejsze. Wyjąć z piekarnika i odstawić do odpoczęcia na 5 minut.
Ostrym nożem odkroić brzegi (wystarczy 1 cm od góry) od foremek, położyć do góry nogami na talerzyku i powoli zdjąć foremkę z fondanta.
Fondant musi być podawany na gorąco, posypany cukrem pudrem. Po rozkrojeniu z ciastka wyleje się płynna czekolada.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/02/fondant-czekoladowy