ßßß Cookit - przepis na Migdałowe ciasteczka z dziurką

Migdałowe ciasteczka z dziurką

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne, bardzo aromatyczne, bo przygotowane z podprażonych migdałów ciasteczka. Trochę zabawy z przygotowaniem, ale radość z jedzenia zapewniona, rozpływają się po prostu w ustach. Z połowy porcji nie opłaca się ich robić, bo znikają w ekspresowym tempie.
Składniki na około 80 sztuk:
250 g zmielonych migdałów bez skórki
250 g miękkiego masła
250 g cukru
2 spore szczypty cynamonu
2 jajka i 2 żółtka M
450 g mąki orkiszowej 630
+ mąka do podsypywania
dżem - u mnie morelowy
cukier puder do posypania
Wykonanie: na patelni bez tłuszczu podprażyć zmielone migdały, ostudzić
masło z cukrem utrzeć na puszystą masę dodając kolejno jajka. Do masy wmieszać mąkę i przestudzone migdały. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na przynajmniej 2 godziny
piekarnik nastawić na 200`C. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i przy pomocy dowolnej foremki o przekroju około 5-6 wycinać ciasteczka. Z połowy ciasteczek wyciąć pośrodku małą foremką dziurkę
wycięte ciasteczka przenosić delikatnie na nożu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 7 minut do zrumienienia brzegów. Upieczone odkładać na kratkę do przestudzenia
każde ciasteczko posmarować ulubionym dżemem, przykryć ciasteczkiem z dziurką i odstawić do wyschnięcia. Na koniec posypać cukrem pudrem
przechowywać w szczelnie zamknietym pudełku 4-6 tygodni
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/12/migdaowe-ciasteczka-z-dziurka.html