Wykonanie
Zapraszam na pyszne, bardzo aromatyczne, bo przygotowane z podprażonych
migdałów ciasteczka. Trochę zabawy z przygotowaniem, ale radość z jedzenia zapewniona, rozpływają się po prostu w ustach. Z połowy porcji nie opłaca się ich robić, bo znikają w ekspresowym tempie.
Składniki na około 80 sztuk:250 g zmielonych
migdałów bez skórki250 g miękkiego
masła250 g
cukru2 spore szczypty
cynamonu2
jajka i 2
żółtka M450 g
mąki orkiszowej 630+
mąka do podsypywania
dżem - u mnie
morelowycukier puder do posypaniaWykonanie: na patelni bez tłuszczu podprażyć zmielone
migdały, ostudzić
masło z
cukrem utrzeć na puszystą masę dodając kolejno
jajka. Do masy wmieszać
mąkę i przestudzone
migdały. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na przynajmniej 2 godzinypiekarnik nastawić na 200`C. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i przy pomocy dowolnej foremki o przekroju około 5-6 wycinać
ciasteczka. Z połowy
ciasteczek wyciąć pośrodku małą foremką dziurkęwycięte
ciasteczka przenosić delikatnie na nożu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 7 minut do zrumienienia brzegów. Upieczone odkładać na kratkę do przestudzeniakażde
ciasteczko posmarować ulubionym
dżemem, przykryć
ciasteczkiem z dziurką i odstawić do wyschnięcia. Na koniec posypać
cukrem pudremprzechowywać w szczelnie zamknietym pudełku 4-6 tygodni
ŻYCZĘ SMACZNEGO!