Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
migdały mielone 3 łyżek stołowych
masło 200 gramów
cukier 100 gramów
żółtka 3 sztuk
śmietana 2,5 łyżek stołowych
morele 500 gramów
likier morelowy 2 łyżek stołowychsol 1 szczypta
cukier puder według uznaniaWykonanie:Z przesianej
mąki,
masła,
soli,
migdałów,
cukru 2
żółtek oraz
śmietany zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Umyte
morele wypestkować (mogą też być konserwowe), skropić
likierem i odstawić.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na kwadraty o
boku ok. 5 cm. Na środku kwadratów ułożyć
morele i zlepić nad nimi przeciwległe rogi. Z resztek ciasta ulepić kuleczki i ozdobić nimi przygotowane poduszeczki. Poduszeczki ułożyć na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym
żółtkiem. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na złoty kolor. Ostudzone oprószyć
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: