ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówmigdały mielone 3 łyżek stołowychmasło 200 gramówcukier 100 gramówżółtka 3 sztukśmietana 2,5 łyżek stołowychmorele 500 gramówlikier morelowy 2 łyżek stołowychsol 1 szczyptacukier puder według uznaniaWykonanie:Z przesianej mąki, masła, soli, migdałów, cukru 2 żółtek oraz śmietany zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Umyte morele wypestkować (mogą też być konserwowe), skropić likierem i odstawić.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i pokroić na kwadraty o boku ok. 5 cm. Na środku kwadratów ułożyć morele i zlepić nad nimi przeciwległe rogi. Z resztek ciasta ulepić kuleczki i ozdobić nimi przygotowane poduszeczki. Poduszeczki ułożyć na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, na złoty kolor. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: