Wykonanie
Kupiłam
dynie nie mogłam się jej oprzeć miała taki piękny kolor, przypominający słonko, a ostatnio pogoda go skąpi. Ciasto ma specyficzny smak, ale jest bardzo delikatne i wilgotne, całość uzupełnia kruchy spód przełożony
dżemem pomarańczowym. Przepis znalazłam na tej stronie klik .
Składniki :Ciasto kruche100 g zimnego
masła150 g
mąki pszennej50 g
cukru pudruCiasto
dyniowe1 kg dyni6
jajek180 g
cukru1 łyżeczka
cynamonu1
pomarańcz100 g
mąki200 g mielonych
migdałów4 łyżeczki proszku1/2 słoika
dżemu pomarańczowegoOpis wykonania :Ciasto kruche1.Zagniatamy ciasto i wkładamy na 0 , 5 godziny do lodówki, po tym czasie mała kwadratowa brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce pieczemy, aż uzyska złoty kolor w 180 C. Studzimy.Ciasto
dyniowe1.
Dynie gotujemy w całości aż będzie lekko miękka. Studzimy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobna kostkę.2.
Żółtka ucieramy z łyżką
cukru na puszysta masę,
białka ubijamy z pozostałym
cukrem, łączymy z masą
żółtkową. Dodajemy
dynię, następnie
mąkę wymieszaną z
migdałami,
proszkiem do pieczenia, skórką otartą z
pomarańczy. Wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy.3.Blaszkę tej samej wielkości co na ciasto kruche wykładamy papierem pozostawiając duży zapas po bokach, będzie łatwiej wyjąc ciasto. Całość wylewamy i pieczemy w 180 C przez ok. 35 minut. Studzimy.4.Kruchy placek smarujemy
dżemem i nakładamy ciasto z dyni, odstawiamy. Górę można posmarować podgrzanym i przetartym
dżemem i posypać
pestkami dyni.
100 g zimnego
masła,- 150 g
mąki,- 50 g
cukru pudruCzytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox100 g zimnego
masła,- 150 g
mąki,- 50 g
cukru pudru,Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox100 g zimnego
masła,- 150 g
mąki,- 50 g
cukru pudru,Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy