ßßß
Składniki :Ciasto kruche100 g zimnego masła150 g mąki pszennej50 g cukru pudruCiasto dyniowe1 kg dyni6 jajek180 g cukru1 łyżeczka cynamonu1 pomarańcz100 g mąki200 g mielonych migdałów4 łyżeczki proszku1/2 słoika dżemu pomarańczowegoOpis wykonania :Ciasto kruche1.Zagniatamy ciasto i wkładamy na 0 , 5 godziny do lodówki, po tym czasie mała kwadratowa brytfankę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce pieczemy, aż uzyska złoty kolor w 180 C. Studzimy.Ciasto dyniowe1.Dynie gotujemy w całości aż będzie lekko miękka. Studzimy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobna kostkę.2.Żółtka ucieramy z łyżką cukru na puszysta masę, białka ubijamy z pozostałym cukrem, łączymy z masą żółtkową. Dodajemy dynię, następnie mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia, skórką otartą z pomarańczy. Wszystko delikatnie i dokładnie mieszamy.3.Blaszkę tej samej wielkości co na ciasto kruche wykładamy papierem pozostawiając duży zapas po bokach, będzie łatwiej wyjąc ciasto. Całość wylewamy i pieczemy w 180 C przez ok. 35 minut. Studzimy.4.Kruchy placek smarujemy dżemem i nakładamy ciasto z dyni, odstawiamy. Górę można posmarować podgrzanym i przetartym dżemem i posypać pestkami dyni.



100 g zimnego masła,- 150 g mąki,- 50 g cukru pudruCzytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox100 g zimnego masła,- 150 g mąki,- 50 g cukru pudru,Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox100 g zimnego masła,- 150 g mąki,- 50 g cukru pudru,Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/na-slodko/news-ciasto-dyniowe,nId,411823?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy