Wykonanie
Wielu z nas ratatuj (tudzież ratatuja, bo jak często
mawia Jan Miodek, obie formy są poprawne) kojarzy się głównie z pociesznym szczurkiem Remym z animowanego
hitu kinowego sprzed lat. Gryzoń ten, obdarzony genialnym wyczuciem smaku, nie chciał jeść odpadków ze śmietnika jak Bóg przykazał, tylko zachciało mu się zostać szefem kuchni w ludzkiej restauracji.I tak jak Remiemu nie było łatwo przedrzeć się przez gąszcz uprzedzeń i restrykcyjnych zasad, tak niejednemu kucharzowi-amatorowi trudno się przebić w środowisku restauratorów. W kuchni pokazanej w tej „kreskówce” pracuje również Colette, która nieraz podkreśla, że wiele musiała przejść, aby zaistnieć w tym męskim świecie. Czyli w zawodowej kuchni od kobiety gorzej ma tylko szczur.Z historyjki tej wynika również morał, że im mniej wiesz, tym smaczniej zjesz (albo dłużej żyjesz). Przekonał się o tym surowy krytyk kulinarny, Anton Ego, który zamówił w restauracji Gusteau przyrządzoną przez szczura ratatuję. Smak tego dania przywołał uderzająco ciepłą falę wspomnień z dzieciństwa.Akurat w czasie, kiedy dzikie tłumy dzieci w towarzystwie rodziców uskuteczniały wędrówki ludów do kin, ja pracowałam w Multikinie. Studenckie prace nauczyły mnie, że osoby zatrudnione w usługach często zarabiają mało, a znosić muszą wiele.Żadna praca związana z klientem nie jest łatwa. Wciąż pokutuje przekonanie, mające swoje korzenie jeszcze w poprzedniej epoce, że „nasz klient nasz pan” lub „klient ma zawsze rację”. Wszystko ładnie pięknie, kiedy przychodzimy się gościć. Gorzej, kiedy stoimy po drugiej stronie barykady i widzimy, że ktoś „pszenno-buraczany” uparcie dąży do łamania zasad. I to nie jak ten szczurek, czyli dla jakiejś idei, tylko po prostu – z czystej złośliwości czy lenistwa. Nieraz mi się zdarzało spierać się z klientami, którzy na salę kinową próbowali wchodzić razem z pojemnikami z jedzeniem na wynos. Dlaczego mi to tak przeszkadzało? Spróbuj w 10 minut
między seansami posprzątać na błysk kilka siedzeń upapranych jakimś sosem i colesławem oraz ogarnąć całą salę. Ponieś odpowiedzialność za to, że ktoś sobie
potem ubrudził spodnie o kinowy fotel na twojej zmianie.Wystarczy już tego narzekania, wróćmy do ratatui – francuskiego klasyka
rodem z Prowansji. Nie ma na nią jednego przepisu – każdy musi sam sobie wypracować ulubione proporcje warzyw. Koniecznie musi się w niej znaleźć
bakłażan,
cukinia,
papryka (najlepiej w różnych kolorach),
pomidory i
cebula. Obowiązkowo trzeba doprawić ją
ziołami prowansalskimi – suszonymi lub w postaci bukieciku ze świeżych gałązek.Dobrze smakuje z
ryżem lub
pieczywem, którym świetnie wybiera się aromatyczny i pełen smaków sos z warzyw. Ratatouille nadaje się na samodzielne lekkie danie albo dodatek do
mięs.
Składniki (4 porcje):2 duże
cebuleoliwa z oliwek3
papryki (czerwona, żółta i zielona)1
cukinia (ok. 300 g)1 spory
bakłażan albo 2 małe (ok. 400 g)2-3
pomidory malinowe (opcjonalnie 1 puszka
pomidorów)
przyprawy: 3 spore ząbki
czosnku,
sól morska, świeże
zioła: 1 średnia gałązka
rozmarynu (posiekane listki), 2 gałązki
tymianku, 2 gałązki
bazylii, 1 gałązka
szałwii i 1 gałązka
oregano związane nitką
Cebulę pokrój w
pióra.Na dużej patelni lub w garnku o szerokim dnie rozgrzej sporo
oliwy (około 6 łyżek) i podsmaż na niej
cebulę, aż się zeszkli.W międzyczasie
papryki przepołów, pozbaw nasion i pokrój na paski.Kiedy
cebula będzie szklista, dodaj pokrojone
papryki i chwilę podsmażaj.
Bakłażana pokrój w dość grubą kostkę i rozsyp na
papryce,
posól (mniej więcej połową płaskiej łyżeczki
soli), posyp posiekanym
czosnkiem i
rozmarynem.
Cukinię pokrój na plasterki i ułóż na bakłażanach.
Posól (też około pół łyżeczki) i dodaj bukiet
ziół (po dwie solidne gałązki
tymianku i
bazylii oraz po jednej
szałwii i
oregano). Przykryj i duś przez 5 minut, jeśli jest taka potrzeba, to podlej niewielką ilością
wody (do 100 ml).W międzyczasie
pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w dość drobną kostkę i dorzuć do pozostałych warzyw, duś przez 15 minut. Przed podaniem wyjmij
ziołowy bukiecik.I już.
Related PostsNadziewane
papryki po hiszpańskuDomowe
suszone pomidory – wszystko, co chcielibyście wiedzieć, ale baliście się zapytaćFaszerowane
pomidory à la capreseKrem z pieczonych
pomidorówZapiekanka z
kapusty włoskiej i
mięsa pod beszamelem