ßßß Cookit - przepis na Piersi z kurczaka z risottem wg Julii Child

Piersi z kurczaka z risottem wg Julii Child

nazwa

Wykonanie

Piersi duszone na maśle, w sosie winno-śmietanowym z dodatkiem aromatycznych warzyw oraz prostym, maślanym risotto – dzisiaj przepis wymagający znacznie większego zaangażowania niż moje dotychczasowe propozycje 😉 Uznałam bowiem, że skoro wydałam fortunę na ekologicznego kurczaka, to trzeba go potraktować z należytym szacunkiem.
Przepis na tę potrawę pochodzi z genialnej książki „Francuski szef kuchni” Julii Child . Danie nie jest trudne do wykonania, ale trzeba podejść do niego z głową i ustalić sobie właściwą kolejność w przygotowywaniu poszczególnych jego składników, w przeciwnym razie utknie się w kuchni na półtorej godziny zamiast na pół 😛 – tak to się ze mną stało. Cóż, następnym razem lepiej sobie poradzę. Przy pierwszym podejściu miałam problemy z koncentracją, bo rozpraszała mnie moja Wiecznie Czegoś Chcąca Trzódka oraz przybyła w gości rodzinka. Dobrze więc Wam radzę, zacznijcie od risotto, w międzyczasie posiekajcie warzywa i je podduście, następnie zabierzcie się za filety i kiedy one będą się robić – przygotujcie sos. Powinno Wam to zająć nie więcej niż dwa kwadranse 😉 Dla ułatwienia nie podaję Wam książkowej kolejności, tylko dzielę pracę na etapy.
Nieco zmieniłam sposób przygotowania piersi oraz risotta (składniki pozostawiłam bez zmian) – w opisie przygotowania podaję moją metodę. Po oryginał odsyłam do książki 😉
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
Risotto:
1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli (dałam 2 średnie)
2 łyżki masła
1 szklanka ryżu arborio
2 szklanki rosołu drobiowego
przyprawy: sól, pieprz, mały bukiet ziołowy (zawinięte w gazę 2 gałązki natki pietruszki, malutki listek laurowy, spora szczypta tymianku)
Zacznij od risotta. Obierz cebule (obierz jedną więcej i odłóż, bo będzie potrzebna też do duszonych warzyw, po co się dwa razy za to zabierać?), drobno je posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaj ryż i mieszaj przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Następnie, cały czas mieszając, wlewaj po chochelce rosół i dodaj bukiet ziołowy. Wlewaj stopniowo płyn, aż do wyczerpania i mieszaj. Kiedy cały wywar się wchłonie i ryż będzie miękki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Trzymaj pod przykryciem, aby ryż nie ostygł za bardzo.
Warzywa:
1 średnia marchewka
1 średnia cebula
1-2 łodygi selera naciowego
sól
1 łyżka masła
Teraz warzywka: obierz i umyj marchewki oraz, jeśli jest taka konieczność, pozbaw łyka seler naciowy. Pokrój warzywa (nie zapomnij o cebuli!) w drobniutką kosteczkę i duś je na maśle przez około 10 minut (na niewielkim ogniu) aż zmiękną. Dopraw szczyptą soli.
Piersi:
4 filety z kurczaka (najlepiej ekologicznego lub zagrodowego)
4 łyżki masła (około 100 g)
przyprawy: sok z cytryny, biały pieprz, sól
Zajmij się piersiami (hehe :D): Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyte i osuszone piersi skrop sokiem z cytryny, po czym delikatnie oprósz solą i białym pieprzem. W garnuszku rozgrzej masło i przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką. Kiedy masło zacznie się pienić, szybko obtocz w nim filety, przełóż do naczynia, nałóż pokrywkę i wstaw do piekarnika. Po 6 minutach sprawdź, naciskając palcem, czy są gotowe – powinny być jędrne i sprężyste. Jeśli odniesiesz wrażenie, że są miękkie i mokrawe, potrzymaj je w piekarniku jeszcze przez 2-3 minuty. Serio, dłużej nie trzeba.
Sos winno-śmietanowy:
1/4 szklanki bulionu (około 60 ml)
1/4 szklanki porto, madery albo wytrawnego białego wermutu (około 60 ml)
1 szklanka kremówki (u mnie 30%) – 250 ml
przyprawy: sól, biały pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
masło pozostałe z przygotowywania piersi
Przygotuj sos: Do masła, w którym obtaczałaś/łeś filety, wlej wywar oraz wino i gotuj na dużym ogniu, aż płyny odparują i całość zacznie przypominać syrop. Gdy tak się stanie, wlej kremówkę i nadal gotuj na dużym ogniu, sos ma lekko zgęstnieć. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Ja z rozpędu wsypałam też posiekaną natkę pietruszki, a powinnam nią posypać sos po polaniu nim piersi. Nie było jednak tragedii 😉
Wykładaj na talerze porcje risotto, obok układaj piersi z kurczaka, polewaj je sosem, posyp natką i warzywami.
Smacznego! 😉
Related Posts
Bulion warzywny
Sos holenderski
Barszcz ukraiński
Zupa fasolowa z cheddarem
Tagliatelle z śmietanowym sosem pieczarkowo-porowym
Źródło:http://agatagotuje.pl/piersi-z-kurczaka-z-risottem-wg-julii-child