ßßß
            
        
SKŁADNIKI (dla 4 osób)Risotto:1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli (dałam 2 średnie)2 łyżki masła1 szklanka ryżu arborio2 szklanki rosołu drobiowegoprzyprawy: sól, pieprz, mały bukiet ziołowy (zawinięte w gazę 2 gałązki natki pietruszki, malutki listek laurowy, spora szczypta tymianku)Zacznij od risotta. Obierz cebule (obierz jedną więcej i odłóż, bo będzie potrzebna też do duszonych warzyw, po co się dwa razy za to zabierać?), drobno je posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodaj ryż i mieszaj przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Następnie, cały czas mieszając, wlewaj po chochelce rosół i dodaj bukiet ziołowy. Wlewaj stopniowo płyn, aż do wyczerpania i mieszaj. Kiedy cały wywar się wchłonie i ryż będzie miękki, dopraw do smaku solą i pieprzem. Trzymaj pod przykryciem, aby ryż nie ostygł za bardzo.Warzywa:1 średnia marchewka1 średnia cebula1-2 łodygi selera naciowegosól1 łyżka masłaTeraz warzywka: obierz i umyj marchewki oraz, jeśli jest taka konieczność, pozbaw łyka seler naciowy. Pokrój warzywa (nie zapomnij o cebuli!) w drobniutką kosteczkę i duś je na maśle przez około 10 minut (na niewielkim ogniu) aż zmiękną. Dopraw szczyptą soli.Piersi:4 filety z kurczaka (najlepiej ekologicznego lub zagrodowego)4 łyżki masła (około 100 g)przyprawy: sok z cytryny, biały pieprz, sólZajmij się piersiami (hehe :D): Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyte i osuszone piersi skrop sokiem z cytryny, po czym delikatnie oprósz solą i białym pieprzem. W garnuszku rozgrzej masło i przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką. Kiedy masło zacznie się pienić, szybko obtocz w nim filety, przełóż do naczynia, nałóż pokrywkę i wstaw do piekarnika. Po 6 minutach sprawdź, naciskając palcem, czy są gotowe – powinny być jędrne i sprężyste. Jeśli odniesiesz wrażenie, że są miękkie i mokrawe, potrzymaj je w piekarniku jeszcze przez 2-3 minuty. Serio, dłużej nie trzeba.Sos winno-śmietanowy:1/4 szklanki bulionu (około 60 ml)1/4 szklanki porto, madery albo wytrawnego białego wermutu (około 60 ml)1 szklanka kremówki (u mnie 30%) – 250 mlprzyprawy: sól, biały pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszkimasło pozostałe z przygotowywania piersiPrzygotuj sos: Do masła, w którym obtaczałaś/łeś filety, wlej wywar oraz wino i gotuj na dużym ogniu, aż płyny odparują i całość zacznie przypominać syrop. Gdy tak się stanie, wlej kremówkę i nadal gotuj na dużym ogniu, sos ma lekko zgęstnieć. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Ja z rozpędu wsypałam też posiekaną natkę pietruszki, a powinnam nią posypać sos po polaniu nim piersi. Nie było jednak tragedii 😉Wykładaj na talerze porcje risotto, obok układaj piersi z kurczaka, polewaj je sosem, posyp natką i warzywami.Smacznego! 😉
Related PostsBulion warzywnySos holenderskiBarszcz ukraińskiZupa fasolowa z cheddaremTagliatelle z śmietanowym sosem pieczarkowo-porowym