Wykonanie
Piersi duszone na
maśle, w sosie
winno-
śmietanowym z dodatkiem aromatycznych warzyw oraz prostym, maślanym risotto – dzisiaj przepis wymagający znacznie większego zaangażowania niż moje dotychczasowe propozycje 😉 Uznałam bowiem, że skoro wydałam fortunę na ekologicznego
kurczaka, to trzeba go potraktować z należytym szacunkiem.Przepis na tę potrawę pochodzi z genialnej książki „Francuski szef kuchni” Julii
Child . Danie nie jest trudne do wykonania, ale trzeba podejść do niego z głową i ustalić sobie właściwą kolejność w przygotowywaniu poszczególnych jego składników, w przeciwnym razie utknie się w kuchni na półtorej godziny zamiast na pół 😛 – tak to się ze mną stało. Cóż, następnym razem lepiej sobie poradzę. Przy pierwszym podejściu miałam problemy z koncentracją, bo rozpraszała mnie moja Wiecznie Czegoś Chcąca Trzódka oraz przybyła w gości rodzinka. Dobrze więc Wam radzę, zacznijcie od risotto, w międzyczasie posiekajcie warzywa i je podduście, następnie zabierzcie się za filety i kiedy one będą się robić – przygotujcie sos. Powinno Wam to zająć nie więcej niż dwa kwadranse 😉 Dla ułatwienia nie podaję Wam książkowej kolejności, tylko dzielę pracę na etapy.Nieco zmieniłam sposób przygotowania piersi oraz risotta (składniki pozostawiłam bez zmian) – w opisie przygotowania podaję moją metodę. Po oryginał odsyłam do książki 😉
SKŁADNIKI (dla 4 osób)Risotto:1/3 szklanki drobno posiekanej
cebuli (dałam 2 średnie)2 łyżki
masła1 szklanka
ryżu arborio2 szklanki rosołu drobiowego
przyprawy:
sól,
pieprz, mały bukiet
ziołowy (zawinięte w gazę 2 gałązki
natki pietruszki, malutki
listek laurowy, spora szczypta
tymianku)Zacznij od risotta. Obierz
cebule (obierz jedną więcej i odłóż, bo będzie potrzebna też do duszonych warzyw, po co się dwa
razy za to zabierać?), drobno je posiekaj i zeszklij na rozgrzanym
maśle. Do
cebuli dodaj
ryż i mieszaj przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Następnie, cały czas mieszając, wlewaj po chochelce rosół i dodaj bukiet
ziołowy. Wlewaj stopniowo płyn, aż do wyczerpania i mieszaj. Kiedy cały
wywar się wchłonie i
ryż będzie miękki, dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Trzymaj pod przykryciem, aby
ryż nie ostygł za bardzo.Warzywa:1 średnia
marchewka1 średnia
cebula1-2
łodygi selera naciowego
sól1 łyżka
masłaTeraz warzywka: obierz i umyj
marchewki oraz, jeśli jest taka konieczność, pozbaw łyka
seler naciowy. Pokrój warzywa (nie zapomnij o
cebuli!) w drobniutką kosteczkę i duś je na
maśle przez około 10 minut (na niewielkim ogniu) aż zmiękną. Dopraw szczyptą
soli.Piersi:4
filety z kurczaka (najlepiej ekologicznego lub zagrodowego)4 łyżki
masła (około 100 g)
przyprawy:
sok z cytryny,
biały pieprz,
sólZajmij się piersiami (hehe :D): Rozgrzej piekarnik do 200°C. Umyte i osuszone piersi
skrop sokiem z cytryny, po czym delikatnie oprósz
solą i
białym pieprzem. W garnuszku rozgrzej
masło i przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką. Kiedy
masło zacznie się pienić, szybko obtocz w nim filety, przełóż do naczynia, nałóż pokrywkę i wstaw do piekarnika. Po 6 minutach sprawdź, naciskając palcem, czy są gotowe – powinny być jędrne i sprężyste. Jeśli odniesiesz wrażenie, że są miękkie i mokrawe, potrzymaj je w piekarniku jeszcze przez 2-3 minuty.
Serio, dłużej nie trzeba.Sos
winno-
śmietanowy:1/4 szklanki
bulionu (około 60 ml)1/4 szklanki
porto, madery albo
wytrawnego białego wermutu (około 60 ml)1 szklanka kremówki (u mnie 30%) – 250 ml
przyprawy:
sól,
biały pieprz,
sok z cytryny, 2 łyżki posiekanej
natki pietruszkimasło pozostałe z przygotowywania piersiPrzygotuj sos: Do
masła, w którym obtaczałaś/łeś filety, wlej
wywar oraz
wino i gotuj na dużym ogniu, aż płyny odparują i całość zacznie przypominać
syrop. Gdy tak się stanie, wlej kremówkę i nadal gotuj na dużym ogniu, sos ma lekko zgęstnieć. Dopraw do smaku
solą,
białym pieprzem i
sokiem z cytryny. Ja z rozpędu wsypałam też posiekaną
natkę pietruszki, a powinnam nią posypać sos po polaniu nim piersi. Nie było jednak tragedii 😉Wykładaj na talerze porcje risotto, obok układaj
piersi z kurczaka, polewaj je sosem, posyp
natką i warzywami.Smacznego! 😉
Related Posts
Bulion warzywnySos holenderskiBarszcz ukraińskiZupa fasolowa z
cheddaremTagliatelle z
śmietanowym sosem pieczarkowo-
porowym