Wykonanie
Dzisiaj pierwsza (i na pewno nie ostatnia) potrawa z książki „Francuski szef kuchni” autorstwa Julii
Child. Książkę dostałam na urodziny i od tego momentu nie
mogę się od niej oderwać. Pierwszy raz kiedy usiadłam do niej z zamiarem przekartkowania „wsiąkłam” na 3 godziny. Książka zawiera wiele fantastycznych przepisów, a jeszcze więcej cennych rad i wskazówek, nie tylko odnośnie kuchni francuskiej. Na pierwszy ogień idą przepisy z odcinka 14 programu o tym samym tytule co książka. Niestety pierwsze 13 odcinków (a tym samym przepisów) nie zachowało się.
Piersi z kurczaka duszone na
maśle z sosem
winno-
śmietankowym i delikatnym risottem to iście niebiańskie danie. A przy tym niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej, jak i kuchni szybkiej i smacznej.
Ilość porcji: 4
Składniki:4
piersi z kurczaka½ łyżeczki
soku z cytryny¼ łyżeczki
soliSzczypta
białego pieprzu4 łyżki
masłaNa przygotowanie sosu:
¼ szklanki
bulionu¼ szklanki
wytrawnego białego wina,
wermutu lub
porto1 szklanka tłustej
śmietany (u nas 12%)2 łyżki posiekanej
pietruszkiSól,
biały pieprz,
sok z cytrynyNa przygotowanie risotto:1 szklanka
ryżu2 szklanki
bulionu drobiowego1/3 szklanki drobno pokrojonej
cebuli2 łyżki
masłaSól,
pieprz, malutki
liść laurowy, 2 gałązki
natki pietruszki, 1/8 łyżeczki
tymiankuPrzygotowanie posiłku zaczynamy od risotto. Na patelni rozgrzewamy
masło, a kiedy zacznie się pienić dorzucamy
cebulę. Podsmażamy aż zmięknie i dorzucamy
ryż. Przesmażamy na średnim ogniu do momentu nabrania szklistej barwy. Następnie dolewamy
bulion cały czas mieszając oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Dorzucamy również pozostałe potrawy. Mieszamy i przykrywamy patelnie na około 18 minut pozostawiając na średnim ogniu.. Nie mieszamy podczas gotowania. Warto jednak
mieć przeźroczystą pokrywkę i obserwować
ryż. Jeśli ogień byłby zbyt duży może się zdarzyć, że
bulion zbyt szybko wyparuje, a
ryż przypali się. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Rozkrojone
piersi z kurczaka smarujemy
solą,
pieprzem oraz
sokiem z cytryny.
Masło rozgrzewamy w naczyniu żaroodpornym do momentu kiedy zacznie się pienić. Wówczas
piersi z kurczaka obtaczamy w
maśle, przykrywamy papierem do pieczenia wyciętym w kształt naczynia i zamykamy. Wstawiamy do piekarnika. Julia w swojej książce
mówi by wstawić na 6 minut a następnie jeśli
mięso nie będzie gotowe na 2. My musiałyśmy wstawić
mięso na dobre 18 minut żeby w całym przekroju było zrobione. Piersi są gotowe kiedy będą jędrne i elastyczne w dotyku. Należy uważać by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku bo się wysuszą i nie będą smaczne. Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos powstały w naczyniu żaroodpornym do garnuszka i przygotowujemy sos
winno-
śmietanowy. Do zlanego płynu dolewamy
bulion oraz
białe wino i trzymamy przez chwilkę na dużym ogniu. Następnie dolewamy
śmietanę i kontynujemy gotowanie na dużym ogniu. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz
sokiem z cytryny.
Piersi z kurczaka podajemy wraz z rissoto polane sosem
winno-
śmietanowym i posypane
natką zielonej
pietruszki. Smacznego!