ßßß
Ilość porcji: 4
Składniki:4 piersi z kurczaka½ łyżeczki soku z cytryny¼ łyżeczki soliSzczypta białego pieprzu4 łyżki masłaNa przygotowanie sosu:
¼ szklanki bulionu¼ szklanki wytrawnego białego wina, wermutu lub porto1 szklanka tłustej śmietany (u nas 12%)2 łyżki posiekanej pietruszkiSól, biały pieprz, sok z cytrynyNa przygotowanie risotto:1 szklanka ryżu
2 szklanki bulionu drobiowego1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli2 łyżki masłaSól, pieprz, malutki liść laurowy, 2 gałązki natki pietruszki, 1/8 łyżeczki tymiankuPrzygotowanie posiłku zaczynamy od risotto. Na patelni rozgrzewamy masło, a kiedy zacznie się pienić dorzucamy cebulę. Podsmażamy aż zmięknie i dorzucamy ryż. Przesmażamy na średnim ogniu do momentu nabrania szklistej barwy. Następnie dolewamy bulion cały czas mieszając oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy również pozostałe potrawy. Mieszamy i przykrywamy patelnie na około 18 minut pozostawiając na średnim ogniu.. Nie mieszamy podczas gotowania. Warto jednak mieć przeźroczystą pokrywkę i obserwować ryż. Jeśli ogień byłby zbyt duży może się zdarzyć, że bulion zbyt szybko wyparuje, a ryż przypali się. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Rozkrojone piersi z kurczaka smarujemy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Masło rozgrzewamy w naczyniu żaroodpornym do momentu kiedy zacznie się pienić. Wówczas piersi z kurczaka obtaczamy w maśle, przykrywamy papierem do pieczenia wyciętym w kształt naczynia i zamykamy. Wstawiamy do piekarnika. Julia w swojej książce mówi by wstawić na 6 minut a następnie jeśli mięso nie będzie gotowe na 2. My musiałyśmy wstawić mięso na dobre 18 minut żeby w całym przekroju było zrobione. Piersi są gotowe kiedy będą jędrne i elastyczne w dotyku. Należy uważać by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku bo się wysuszą i nie będą smaczne. Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos powstały w naczyniu żaroodpornym do garnuszka i przygotowujemy sos winno-śmietanowy. Do zlanego płynu dolewamy bulion oraz białe wino i trzymamy przez chwilkę na dużym ogniu. Następnie dolewamy śmietanę i kontynujemy gotowanie na dużym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Piersi z kurczaka podajemy wraz z rissoto polane sosem winno-śmietanowym i posypane natką zielonej pietruszki. Smacznego!

