Wykonanie
Od dawna jestem zachwycona kuchnią Dalekiego Wschodu. Tylko tam potrafią w taki niezwykły sposób mieszkać różne składniki. Uwielbiam, kiedy zapach
imbiru unosi się u mnie w kuchni, to niesamowicie pobudza wszystkie zmysły. Jeżeli
boicie się spróbować gotowania kuchni tamtych rejonów, to koniecznie spróbujcie ten przepis. Gwarantuje, że będziecie zachwyceni.Składniki:około 400 g
piersi z kurczaka2 łyżki
mąki ziemniaczanejokoło 5 cm kawałek świeżego
imbiru2 ząbki
czosnku1 mała
cebulasól,
pieprzdrobny
szczypiorek1/4 szklanki
octu ryżowego lub
soku z cytryny4 łyżki
cukru trzcinowegoczerwona duża
paprykaświeże
chilli2 łyżki
sosu sojowegoolejmakaron Chow-Mein lub
ryżPrzygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić
solą i
pieprzem i wymieszać z
mąką ziemniaczaną.
Imbir i
czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry.
Cebulę posiekać, a
szczypiorek drobno pokroić.Do kubka wlać
ocet ryżowy lub
sok z cytryny, dodać 3 łyżki
wody i
cukier, wymieszać i odstawić. Ugotować
makaron lub
ryż.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
imbir,
czosnek,
cebulę i smażyć do zarumienienia. Dorzucić
kurczaka i obsmażać przez 5 minut. Dodać
paprykę pokrojoną w kostkę,
chilli i chwilkę smażyć.Na patelnię wlać
ocet z
wodą i
cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować przez 3 minuty, aż
ocet złagodnieje, a sos zacznie karmelizować. Dodać
sos sojowy i wymieszać.Do patelni dorzucić ugotowany
makaron. Wszystko razem podgrzać. Podawać posypane
szczypiorkiem i ( niekoniecznie ) posiekanymi
orzeszkami ziemnymi.