ßßß Cookit - przepis na Orientalny kurczak słodko - kwaśny

Orientalny kurczak słodko - kwaśny

nazwa

Wykonanie

Od dawna jestem zachwycona kuchnią Dalekiego Wschodu. Tylko tam potrafią w taki niezwykły sposób mieszkać różne składniki. Uwielbiam, kiedy zapach imbiru unosi się u mnie w kuchni, to niesamowicie pobudza wszystkie zmysły. Jeżeli boicie się spróbować gotowania kuchni tamtych rejonów, to koniecznie spróbujcie ten przepis. Gwarantuje, że będziecie zachwyceni.
Składniki:
około 400 g piersi z kurczaka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
około 5 cm kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól, pieprz
drobny szczypiorek
1/4 szklanki octu ryżowego lub soku z cytryny
4 łyżki cukru trzcinowego
czerwona duża papryka
świeże chilli
2 łyżki sosu sojowego
olej
makaron Chow-Mein lub ryż
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Imbir i czosnek obrać i pokroić w cienkie plastry. Cebulę posiekać, a szczypiorek drobno pokroić.
Do kubka wlać ocet ryżowy lub sok z cytryny, dodać 3 łyżki wody i cukier, wymieszać i odstawić. Ugotować makaron lub ryż.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek, cebulę i smażyć do zarumienienia. Dorzucić kurczaka i obsmażać przez 5 minut. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, chilli i chwilkę smażyć.
Na patelnię wlać ocet z wodą i cukrem, wymieszać i zagotować. Gotować przez 3 minuty, aż ocet złagodnieje, a sos zacznie karmelizować. Dodać sos sojowy i wymieszać.
Do patelni dorzucić ugotowany makaron. Wszystko razem podgrzać. Podawać posypane szczypiorkiem i ( niekoniecznie ) posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/orientalny-kurczak-slodko-kwasny