Wykonanie
Stek panierowany, czyli Chicken Fried Steak jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni południowych Stanów Zjednoczonych. Najstarszy przepis na to danie możemy znaleźć w książce The Virginia Housewife z 1838 roku. Historia powstania potrawy nie jest znana, przypuszcza się jednak, dopatrując się tu pewnego podobieństwa do sznycla wiedeńskiego, że Amerykanie zawdzięczają ją imigrantom z Austrii i Niemiec, choc oba te dania mimo wszystko znacząco się różnią. Obecna angielska nazwa "Chicken Fried Steak" oznacza
stek smażony a la
kurczak, czyli prawdopodobnie smażone panierowane sznycle z
kurczaka musiały istnieć jeszcze wcześniej. Jak by nie było, potrawa błyskawicznie zyskała ogromną popularność i nie utraciła jej do dziś, ponieważ jest łatwa, szybka w przygotowaniu i ogromnie smaczna. Przepis na podstawie Grand-babyCakes i ThePioneerWoman .

4 tzw. wołowe "
steki minutowe" bądż
steki z udźca wołowego2
jajka + 1/3 szklanki
mleka lub
maślankipanierka:2/3 szklanki
mąki pszennej + 1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
solisos:1
cebula - obrana, posiekana w bardzo drobną kostkę2 ząbki
czosnku - obrane, drobno posiekane1 łyżka
mąki pszennej1/2 szklanki
mleka lub
śmietany UHT 12% (tzw. "słodkiej"
śmietanki, nie kwaśnej
śmietany)1/2 szklanki
bulionu (najlepiej wołowego, lecz może być warzywny)1 łyżka
sosu Worcestershire1/2 łyżeczki
tymiankusól i świeżo mielony
czarny pieprz (sporo
pieprzu) - do smaku
olej do smażenia1.
Steki minutowe są to bardzo cieniutkie
steki wołowe, zazwyczaj już zmiękczone poprzez charakterystyczne lekkie nacięcie
mięsa w kratkę. Jeśli chcemy, możemy je dodatkowo leciutko rozbić tłuczkiem. Jeśli nie uda się nam kupić
steków minutowych, równie dobre będą
steki np. z udźca (lub inne cieniutkie
steki). Rozbijamy je tłuczkiem (strona z wypustkami - nadanie
mięsu nierównej struktury ma tu swój cel i sens), aż osiągną grubość ok. 1/2 cm.
Jajka roztrzepujemy z
mlekiem bądź
maslanką. Składniki panierki mieszamy.Rozbite
steki panierujemy kolejno w
mące,
jajku i ponownie w
mące, dociskając panierkę dłonią. Następnie ząbkami widelca robimy po jednej stronie stekow kilka zygzaków, dociskając je do powierzchni, by zyskała lekkie wgłębienia.2.
Steki smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na złoto. Sama nazwa, "
steki minutowe" już wskazuje, że smażymy je króciutko.3. Z patelni zlewamy nadmiar
oleju, pozostawiająć ok. 2-3 łyżki. Podsmażamy posiekaną
cebulę wraz z
czosnkiem, aż będzie szklista. Dodajemy
mąkę i smażymy, miesząjac, aż
mąka będzie złoto-brązowa. Wówczas wlewamy
bulion,
mleko, sos i wsypujemy
tymianek. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Sos doprawiamy intensywnie do smaku świezo zmielonym
czarnym pieprzem i
solą.
Steki podajemy z puree ziemniaczanym, polane sosem. Do tego pasuje surówka/sałatka o wyrazistym smaku. Na zdjęciu widać Salatkę z zielonych
ogorków w occie - Gurkansalat .