Wykonanie
Nie szukajcie w Grecji sałatki greckiej. Spytajcie raczej o Horiatiki
Salata - czyli
sałatkę wiejską - a dostaniecie to, czego chcecie. Świeże warzywa i lekko słony
ser, skropione delikatną
oliwą z
ziołami. To jedna z moich ulubionych sałatek. Możliwe, że ulubiona. Pasuje do wielu potraw, nie tylko kuchni greckiej. Można ją podać nawet samą, z
bagietką, na śniadanie czy kolację. Nazwa "wiejska" oznacza, że składniki kroimy w większe kawałki, bez zbytniej pieczołowitości.
Sałatka powstała bowiem z tego, co miano "pod ręką" w ogrodzie, a do jej przygotowywania nie używano nawet często deski do krojenia, krojąc warzywa wprost do salaterki czy na duży talerz. Całość skrapiano
oliwą, układając na wierzchu duży kawał świeżego
sera feta. Co ważne, do jej przygotowania, wbrew temu, co serwuje wiele restauracji poza Grecją, nie używa się
sałaty. Prosty, ludowy posiłek, lecz jakże smaczny! Przepis wg Petera Vekinis, a właściwe wg jego 88-letniej Mamy, Greczynki.
2
pomidory1
czerwona papryka +ew. 1/2
papryki zielonej1 świeży
ogórek1
czerwona cebulaoliwki zielone i/lub czarne2 łyżki siekanej
natki pietruszkiser feta4 łyżki
oliwy1/2 łyżeczki
oreganosól i
czarny pieprz do smaku1-2 łyżki
soku z cytryny1 mały, przeciśnięty ząbek
czosnkuPomidor,
paprykę i
ogórka pokroić w grubą kostkę.
Cebulę pokroić w grube
pióra. Warzywa wymieszać, dodając
oliwki,
natkę pietruszki i
oregano (na tym etapie można dodać również
sól i
pieprz, jeśli chcecie). Na wierzchu ułożyć
fetę (dowolna ilość) i polać
sałatkę oliwą z oliwek. Oprószyć dekoracyjnie
oregano.Jeśli lubicie, można dodać do
oliwy przeciśnięty ząbek
czosnku (osobiście bardzo lubię ten dodatek).Można użyć także odrobiny
soku z cytryny do skropienia sałatki, choć w najbardziej tradycyjnej wersji się tego nie robi.