Wykonanie
Nie ma pojęcia dlaczego dopiero teraz o niej piszę jako że ta
sałatka gości na naszym
stole baaardzo często. Są różne szkoły. Jedni do sałatki greckiej nie dodają
sałaty inni uważają ją za nieomal podstawową część sałatki. Zdziwiona byłam też bardzo że Grecy dodają często filet
śledzia solonego... Ja
sałatę dodaję,
śledzia nie. Tak nam smakuje i tak wolimy :)Polecam Wam baardzo :)Składniki na dwie porcje:ok 300g mieszanki
sałat lub
sałaty lodowej porwanej na kawałki1 mała
cebula czerwona2
pomidory1/2 zielonego
ogórka1/2
papryki czerwonejkilka szt. zielonych
oliwekkilka szt. czarnych
oliwekok 70g
sera feta pokrojonego w kostkę2 łyżki
oliwy1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
oregano1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyzki
soku z cytrynysól,
pieprz.W miseczkach ułożyć
sałatę,
cebulę pokrojoną w krążki,
ogórka w półplastry,
pomidora w ósemki,
paprykę w paski,
oliwki,
ser feta.
Oliwę wymieszać z
tymiankiem i
oregano, dodac przeciśnięty
czosnek,
sok z cytryny i doprawić
sola i
pieprzem. Sosem polać
sałatkę.Smacznego :)
inspiracja: "Świat na widelcu" 2/20001