Wykonanie
Pyszna alternatywa dla burgerów
mięsnych - burgery
grzybowe. Używamy do ich przygotowania
pieczarek portobello, które są tak duże i mięsiste, że wystarczają do wypełnienia całej
bułki. Jeśli ich nie macie, można spróbować użycia pokrojonych zwykłych
pieczarek, co będzie równie smaczne, choć oczywiście wówczas burger nie będzie wyglądał równie spektakularnie. Pomysł mojego
Męża.
bułki do hamburgerów - ilość dowolnapaski
czerwonej paprykicebula - obrana, pokrojona w grube
pióra1 łyżka
octu balsamicznegokeczup,
majonezulubione dodatki:
ser,
sałata,
szczypiorek, etc.
olej do smażenia
pieprz i
sólPaprykę pokrojoną w paski podsmażamy wraz z pokrojona w
pióra cebulą. Gdy
cebula będzie szklista, oprószamy
solą i mielonym
pieprzem, polewamy łyżką
octu balsamicznego. Odstawiamy.Jednocześnie na drugiej patelni podsmażamy na małym ogniu, na niewielkiej ilości rozgrzanego
oleju pieczarki portobello, aż będą z obu stron rumiane Wnętrze
pieczarek możemy oprószyć
solą, jeśli lubimy.Gdy
pieczarki będą gotowe, rumienimy
bułki do burgerów, po czym smarujemy dolną cześć
majonezem, a górną
keczupem. Układamy dodatki:
sałatę,
paprykę z
cebulą,
pieczarkę portobello,
ser,
szczypiorek, i nakrywamy górną częścią
bułki. Podajemy gorące.Polecam również inne pyszne wegetariańskie burgery:VegeburgerWegetariańskie burgery z
jajek. Kotlety z
jajek na twardo Wegetariański burger z grillowanym
bakłażanemWegetariański burger z
bakłażanem / Kotlety z
bakłażana