ßßß Cookit - przepis na Grzyboburger. Burger z pieczarką portobello. Mushroom burger.

Grzyboburger. Burger z pieczarką portobello. Mushroom burger.

nazwa

Wykonanie

Pyszna alternatywa dla burgerów mięsnych - burgery grzybowe. Używamy do ich przygotowania pieczarek portobello, które są tak duże i mięsiste, że wystarczają do wypełnienia całej bułki. Jeśli ich nie macie, można spróbować użycia pokrojonych zwykłych pieczarek, co będzie równie smaczne, choć oczywiście wówczas burger nie będzie wyglądał równie spektakularnie. Pomysł mojego Męża.
bułki do hamburgerów - ilość dowolna
paski czerwonej papryki
cebula - obrana, pokrojona w grube pióra
1 łyżka octu balsamicznego
keczup, majonez
ulubione dodatki:
ser, sałata, szczypiorek, etc.
olej do smażenia
pieprz i sól
Paprykę pokrojoną w paski podsmażamy wraz z pokrojona w pióra cebulą. Gdy cebula będzie szklista, oprószamy solą i mielonym pieprzem, polewamy łyżką octu balsamicznego. Odstawiamy.
Jednocześnie na drugiej patelni podsmażamy na małym ogniu, na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju pieczarki portobello, aż będą z obu stron rumiane Wnętrze pieczarek możemy oprószyć solą, jeśli lubimy.
Gdy pieczarki będą gotowe, rumienimy bułki do burgerów, po czym smarujemy dolną cześć majonezem, a górną keczupem. Układamy dodatki: sałatę, paprykę z cebulą, pieczarkę portobello, ser, szczypiorek, i nakrywamy górną częścią bułki. Podajemy gorące.
Polecam również inne pyszne wegetariańskie burgery:
Vegeburger
Wegetariańskie burgery z jajek. Kotlety z jajek na twardo Wegetariański burger z grillowanym bakłażanem
Wegetariański burger z bakłażanem / Kotlety z bakłażana
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/03/Grzyboburger-Burger-z-pieczarka-portobello.html