Wykonanie
Lasagne to prosta w przygotowaniu i smaczna potrawa, wywodząca się z kuchni włoskiej. Jeśli znacie już jej
mięsną wersję, być może z chęcią spróbujecie także wersji warzywnej, która przy okazji jest również moją ulubioną. :)Można w ten sposób przygotować również zapiekankę ściśle warzywną (w stylu Parmigiana di melanzane e zucchine), pomijając
makaron.

2 małe
cukinie1
bakłażan2 kulki
sera mozzarella1 łyżki startego drobno
parmezanumakaron lasagne ( u mnie 4 płaty)1
pomidorsos:1 mała
marchewka1 łodyga
selera naciowego1
cebula2-3 duże ząbki
czosnku1 łyżeczka suszonej
bazylii lub garść świeżych listków
sól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku1/2 łyżeczki
cukruew. 1/2 łyżeczki
ostrej papryki, jeśli sos ma być pikantny1 puszka
pomidorów bez skórki, w kawałkach1-2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2-3 łyżki
oleju1.
Cukinię i
bakłażan kroimy w plastry o grubości 0,5-1 cm.Podsmażyć je na patelni grillowej z obu stron (lub na zwykłej patelni z minimalną ilością
oleju), aż będą lekko złote (rumiane). Zdjąć z patelni.2. Przygotowujemy sos: w garnku na niedużej ilości
oleju podsmażamy obraną, drobno posiekaną
cebulę, obraną, startą na tarce
marchewkę, pokrojoną w plastry
łodygę selera naciowego i obrany, siekany
czosnek. Smażymy, aż
cebula będzie złota. Dodajemy
pomidory w puszce wraz z ich
sokiem i
bazylię. Gotujemy całość, aż sos zredukuje się o ok. 1/3 i trochę zgęstnieje. Wówczas ucieramy sos blenderem, by był gładki. Dodajemy koncentrat i
cukier. Pod koniec doprawiamy sos do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem (oraz ewentualnie
ostrą papryką). Pamiętajmy, że sos powinien być mocno doprawiony i intensywny w smaku, ponieważ to on nadaje smak całemu daniu.3. Przygotowujemy
makaron zgodnie z opisem na opakowaniu - niektóre gatunki wymagają wcześniejszego podgotowania, inne nie. Ja kupuję
makaron lasagne, który tego nie wymaga.
Ser mozzarella ścieramy na tarce (grube oczka). Połowy
sera użyjemy do posypywania pomiędzy warzywami, natomiast drugą połowę zachowujemy do posypania wierzchu.Na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać lasagne układamy2 płaty makronu, które smarujemy dokładnie sosem. Następne warstwy, które układamy to:plastry
cukinii (jeden koło drugiego)trochę startej
mozzarelliplastry
bakłażana (jeden koło drugiego)sostrochę startej
mozzarelliplastry
cukinii (jeden koło drugiego)2 płaty
makaronu lasagnesos (dokładnie pokrywający
makaron)plastry
pomidora (jeden koło drugiego)reszta
mozzarelliparmezanWierzch dodatkowo oprószamy suszoną
bazylią.Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 20-30 minut (aż
ser będzie rumiany).Piekłam w naczyniu wielkości ok. 22 cm x 22 cm.