Wykonanie
Jeśli wszystko, co do tej
pory gotowaliście to
woda na
herbatę ;) ale mimo to właśnie DZIŚ postanowiliście, że chcecie w Walentynki przygotować dla ukochanej osoby coś smacznego, poniższy pomysł jest dla Was - dacie radę i zdążycie! Przepis jest prosty, pyszny, składników zaledwie kilka, dostepnych w większości sklepów. Oczywiście, to propozycja dobra także dla wszystkich miłośników smażonego
camamberta, któremu tutaj dodatkowego aromatu dodaje
sezam.

2
sery camembert1
jajko4 łyżki
bułki tartej4 łyżki ziaren
sezamuolejBułkę tartą mieszamy z
sezamem na talerzyku.W głebokim talerzu rozkłócamy
jajko widelcem.
Sery obtaczamy kolejno w
jajku i w
bułce tartej z
sezamem, dobrze dociskając, by panierka się trzymała.Na niedużej patelni rozgrzewamy niewielką ilośc
oleju - około 0,5 cm, jeśli chodzi o głębokość.
Sery smażymy na małym ogniu po obu stronach na złoty kolor. Ponieważ
sery te smażą się bardzo szybko, nie odchodzimy od patelni, tylko pilnujemy uważnie, by panierka się nie przypaliła.Podajemy gorące, z
żurawiną,
konfiturą malinową lub
truskawkową. Do tego świeża
bagietka.Jako dodatek dobrze smakuje
sałatka szwedzka (na zdjęciu) lub bardzo prosta
sałatka z dowolnych ulubionych warzyw (np.
sałata lodowa,
pomidor, świeży
ogórek) z dressingiem
musztardowym - klik.

Szybka lista zakupów dla zabieganych walentynkowiczów:2
sery camambert naturalne1 słoik
żurawiny do
mięs lub
konfitury malinowej1 główka
sałaty lodowej2
pomidory1 świeży
ogórek1
bagietkajeśli nie macie w domu:
jajkasezam w ziarnach
bułka tartaolej do smażenia
ocet z
białego winaostra
musztarda