ßßß Cookit - przepis na Sałatka z camembert'em / o oleju z pestek dyni

Sałatka z camembert'em / o oleju z pestek dyni

nazwa

Wykonanie

Oto kolejny przepis na przystawkę, którą przygotowałam z okazji Wieczoru Francuskiego (relacja - zobacz - klik!). W sałatce znalazł się panierowany i usmażony camembert. Jak wiecie, w smażonych serach zakochałam się w Czechach, tak więc i ten bardzo mi posmakował.
Składniki:
główka sałaty lodowej
250g pomidorków koktajlowych
2 krążki sera camembert (około 240g)
1 czerwona cebula
2 jajka
bułka tarta
2-3 łyżki żurawiny (ze słoiczka, taka sama jak do mięs)
dressing:
2 łyżki sosu winegret
2-3 łyżki oleju z pestek dyni
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Każdy krążek camembert'a dzielimy na 8-16 części. Panierujemy w jajku oraz obtaczamy w bułce tartej. Następnie powtarzamy tę czynność, aby dokładniej opanierować camembert. Kawałki sera smażymy na głębokim oleju aż panierka się zrumieni i odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. W dużej misce umieszczamy porwaną sałatę, pokrojone w ćwiartki pomidory koktajlowe, cebulę posiekaną w krążki oraz camembert. Całość polewamy dressingiem, mieszamy i dekorujemy żurawiną ze słoiczka. Smacznego!
* * *
Dzięki uprzejmości firmy Olejeswiata.eu, olej ten znalazł się na mojej półce w kuchni. Nie znałam tego produktu wcześniej i ze względu na jego dość wysoką cenę jako studentka zapewne nie skusiłabym się na jego zakup. A szkoda, bo wiele by mnie ominęło. Olej dość długo stał w szafce, w kolejce do przetestowania. Bez bicia przyznam się, że o nim zapomniałam! Przy okazji sałatki postanowiłam go wypróbować. W dressingu sprawdził się znakomicie. Powąchałam i spróbowałam także oleju samodzielnie. Jest bardzo intensywny i aromatyczny. Bardzo mocno czuć pestki dyni... Na stronie producenta wyczytałam, że olej z pestek dyni ma także wiele właściwości zdrowotnych. Pomaga w dolegliwościach niemal wszystkich układów w naszym organizmie, w tym wspomaga odporność. Dobrze się, więc składa że testuje go o takiej porze roku, jaką mamy za oknem ;).
Z pewnością wypróbuję ten olej w innych przepisach, bo nadaje się on do makaronów, zup, serów, a także UWAGA! DESERÓW (a to ostatnie połączenie ciekawi mnie najbardziej!). Jeżeli spytalibyście mnie czy polecam ten olej? To odpowiem: tak! Warto go spróbować, choćby jednorazowo, bo to bardzo interesujący i odmienny produkt, a w dodatku zdrowy.
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2013/01/saatka-z-camembertem-o-oleju-z-pestek.html