Wykonanie
Pyszny sposób na ciekawy sos do
mięs. Idealnie komponuje się z drobiem. Przepis z książki "Kuchnia żydowska" Elisabeth Wolf-Cohen.

2
filety z piersi kurczaka2 łyżki
oleju1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki czarnego świeżo zmielonego
pieprzu2 rozgniecione
goździkisól do smakusos:2
cebule pokrojone w
pióra1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
cynamonu1 puszka siekanych
pomidorów2 łyżki
białego octu winnego1 łyżeczki ostrej
musztardy1 łyżka
cukru1
listek laurowy50 g
rodzyneksól i
czarny pieprz do smaku
olej do smażenia1. Oba
filety z kurczaka przekroić w poprzek, tak, aby uzyskać w
sumie 4 nie za grube sznycle.
Mięso marynować w
oleju z
cynamonem,
pieprzem,
goździkiem i
solą przez 30 minut.Filety smażymy na niewielkiej ilości
oleju z obu stron na złoto. Zdejmujemy z patelni.2. Teraz przygotowujemy sos: na tej samej patelni podsmażamy obraną, posiekaną w
pióra cebulę, aż będzie lekko złota. Posypujemy ja
maka i gotujemy 1 minutę, mieszając.Następnie dodać
pomidory z puszki,
ocet,
musztardę,
cukier,
cynamon,
rodzynki oraz
listek laurowy. Gotować, od czasu do czasu mieszając, 10 minut, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje. Doprawić do smaku
solą i/lub
pieprzem.Do sosu przełożyć usmażone wcześniej
mięso, pokryć sosem, podgrzewać razem ok. 3 minuty.Na zdjęciu podane wraz z
kaszą gryczaną z
makaronem, Varnishkes.