Wykonanie

Robienie
ketchupu w domu jest pewnego rodzaju hobby, bo sporo przy nim pracy. Jednak warto, w myśl zasady: wiem co jem. Mojemu bratu - wielbicielowi
ketchupu, bardzo smakował. Nie kupuję sklepowego
ketchupu, nie przepadam, ale ten jest na tyle dobry, że nie pogardzę na kanapce :) Proponowany
ketchup jest gęsty i esencjonalny.Składniki:5 kg
pomidorów Lima [mięsiste, gruntowe]1 bulwa
selera o wadze 250g1 papryczka czuszka1
chili70 dag
cebuli6 cm kory
cynamonudo sakiewki przyprawowej: 5 łyżeczek nasion
kolendry, 2 łyzeczki nasion
pieprzu czarnego, 2 łyżeczki
goździków, 2 suszone małe
chiliocet winny, do smaku
cukier, najlepiej brązowy, do smaku
bazylia - 3 łodygi2-3 łyżki
oleju do smażenia
pieprz,
sólWykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, pozbyć się szypułek. Włożyć do garnka z grubym dnem [można je jeszcze rozdrobnić malakserem].
Seler obrać, w całości wrzucić do gotujących się
pomidorów.Czuszkę i
chili odpestkować, włożyć do garnka z
pomidorami. Można też włożyć je w całości i wyjąć po dwóch godzinach.Do gazy [sakiewki przyprawowej] włożyć
przyprawy, dokładnie obwiązać, włożyć do garnka.Gotować 2-3 godziny na wolnym ogniu do zredukowania płynu przynajmniej o 1/3. Następnego dnia podsmażyć na
oliwie pokrojoną
cebulę - do zeszklenia, na końcu dodać
bazylię, wraz z gałązkami. Włożyć wszystko do pulpy pomidorowej, dołożyć też korę
cynamonu.Nadal redukować płyn. Wyjąć
seler, sakiewkę
przyprawową, ewentualnie także czuszkę/chili - wyrzucić.
Ketchup będzie gotował się kilka godzin aż osiągnie odpowiednią gęstość. Na końcu przetrzeć przez sito [jak do przesiewania
mąki] w celu uzyskania idealnie gładkiej masy. Można jeszcze trochę podgotować w celu dalszej redukcji płynu. Przyprawić
cukrem,
solą,
octem winnym, ewentualnie także
pieprzem.Pasteryzować ok. 20 minut w czystych, wygotowanych słoikach. [można pasteryzować w piekarniku]MOJE UWAGI : Dlaczego warto
pomidory obrać ze skórki jeśli i tak przecieramy wszystko przez sito? żeby nie przeklinać w trakcie przecierania, które i tak należy do wyczerpujących siłowo czynności.W
sumie gotowanie
ketchupu zajęło mi ok. 5 godzin.