ßßß Cookit - przepis na Ketchup (keczup) domowy

Ketchup (keczup) domowy

nazwa

Wykonanie

Robienie ketchupu w domu jest pewnego rodzaju hobby, bo sporo przy nim pracy. Jednak warto, w myśl zasady: wiem co jem. Mojemu bratu - wielbicielowi ketchupu, bardzo smakował. Nie kupuję sklepowego ketchupu, nie przepadam, ale ten jest na tyle dobry, że nie pogardzę na kanapce :) Proponowany ketchup jest gęsty i esencjonalny.
Składniki:
5 kg pomidorów Lima [mięsiste, gruntowe]
1 bulwa selera o wadze 250g
1 papryczka czuszka
1 chili
70 dag cebuli
6 cm kory cynamonu
do sakiewki przyprawowej: 5 łyżeczek nasion kolendry, 2 łyzeczki nasion pieprzu czarnego, 2 łyżeczki goździków, 2 suszone małe chili
ocet winny, do smaku
cukier, najlepiej brązowy, do smaku
bazylia - 3 łodygi
2-3 łyżki oleju do smażenia
pieprz, sól
Wykonanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, pozbyć się szypułek. Włożyć do garnka z grubym dnem [można je jeszcze rozdrobnić malakserem].
Seler obrać, w całości wrzucić do gotujących się pomidorów.
Czuszkę i chili odpestkować, włożyć do garnka z pomidorami. Można też włożyć je w całości i wyjąć po dwóch godzinach.
Do gazy [sakiewki przyprawowej] włożyć przyprawy, dokładnie obwiązać, włożyć do garnka.
Gotować 2-3 godziny na wolnym ogniu do zredukowania płynu przynajmniej o 1/3. Następnego dnia podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę - do zeszklenia, na końcu dodać bazylię, wraz z gałązkami. Włożyć wszystko do pulpy pomidorowej, dołożyć też korę cynamonu.
Nadal redukować płyn. Wyjąć seler, sakiewkę przyprawową, ewentualnie także czuszkę/chili - wyrzucić. Ketchup będzie gotował się kilka godzin aż osiągnie odpowiednią gęstość. Na końcu przetrzeć przez sito [jak do przesiewania mąki] w celu uzyskania idealnie gładkiej masy. Można jeszcze trochę podgotować w celu dalszej redukcji płynu. Przyprawić cukrem, solą, octem winnym, ewentualnie także pieprzem.
Pasteryzować ok. 20 minut w czystych, wygotowanych słoikach. [można pasteryzować w piekarniku]
MOJE UWAGI : Dlaczego warto pomidory obrać ze skórki jeśli i tak przecieramy wszystko przez sito? żeby nie przeklinać w trakcie przecierania, które i tak należy do wyczerpujących siłowo czynności.
W sumie gotowanie ketchupu zajęło mi ok. 5 godzin.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/10/ketchup-keczup-domowy.html