Wykonanie
Generalnie w Indiach nie stosuje się czegoś takiego, jak gotowa
przyprawa curry. Gospodynie przygotowują do każdego dania własne
mieszanki przypraw (
masala), które różnią się nie tylko w zależności od rejonu pochodzenia czy dania, lecz także od konkretnej rodziny, gdzie przepisy kulinarne przechodzą z
matki na córkę.
Przyprawa curry w postaci gotowego proszku stała się popularna w XIX i XX wieku dzięki Brytyjczykom, którzy wracając ze skolonizowanych terenów tęsknili za smakiem orientalnych potraw. Mieszana ta nie jest obecnie również w pełni standaryzowana, na rynku dostępnych jest wiele wersji. Ja skorzystałam z przepisu na mieszankę wg Sanjay Thummy . Bardzo polecam: nie wymaga to prawie żadnej pracy, a efekt w postaci niesamowitego aromatu i intensywnego smaku jest wspaniały.Wszystkie
przyprawy można nabyć w sklepach typu Kuchnie świata, sklepach orientalnych lub przez Internet. Przypraw, które posiadamy w wersji sproszkowanej nie prażymy, lecz dodajemy do mieszanki na samym końcu.
3 łyżki nasion
kolendry3 łyżki nasion kuminu2 łyżki liści
curry2
liście laurowe1 łyżeczka
płatków chili(ilość uzależniona od tego, jak pikantną mieszankę chcemy otrzymać)1 łyżeczka ziaren
czarnego pieprzu1 łyżeczka ziaren
gorczycy (najlepiej czarnej)ok. 3 cm laski
cynamonu5
goździków5 ziaren
kardamonu1 łyżeczka
kurkumypo 1/2 łyżeczki
czosnku w proszku i
cebuli w proszku1. Na suchej patelni, na małym ogniu, podprażamy cały czas mieszajac przez ok. 4 minuty ziarno
kolendry,
liście laurowe, liście
curry,
chili,
pieprz,
cynamon,
goździki i
kardamon (czyli wszystkie składniki oprócz
gorczycy, kuminu i
kurkumy).2. Następnie dodajemy
gorczycę i kumin. Prażymy kolejne 4 minuty (całość nie więcej, niż 10 minut). Patelnię zdejmujemy z palnika.3. Dodajemy
przyprawy w proszku:
kurkumę,
czosnek i
cebulę, mieszamy.
Przyprawy zsypujemy z patelni i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, po czym dokładnie mielemy wszystkie
przyprawy (blender lub moździerz).Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku.