Wykonanie
Ras el hanout to bardzo popularna w krajach Afryki Północnej, a szczególnie w Maroku (tutaj fotorelacja) mieszkanka przyprawowa, w skład której wchodzi kilkadziesiąt
ziół w tym także wiele występujących jedynie w tym regionie.Każdy sklep, każda restauracja, każdy dom ma swój własny przepis, dlatego
przyprawa ta może
mieć różne smaki.Ras el hanout można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od
ryżu i
kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania
mięsne i dania z ryb, na szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc.Ja czasami dodaję ją do
masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :)Ras el hanout – wersja pierwsza2 łyżeczki czerwonej
ostrej papryki2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej2 łyżeczki mielonego
kardamonu2 łyżeczki mielonego
imbiru1 łyżeczka
soli1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego1 łyżeczka mielonego
czerwonego pieprzu,1 łyżeczka mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonego
czosnku1 łyżeczka
kurkumy1 łyżeczka mielonego kuminu1/3 łyżeczki mielonego
białego pieprzu1/3 łyżeczki
szafranu1/3 łyżeczki galangalu2 zmielone
liście lauroweRas el hanout – wersja druga2 łyżeczki zmielonego kuminu2 łyżeczki mielonego
imbiru2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczki
soli1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka czerwonej
ostrej papryki1 łyżeczka
pieprzu cayenne1 łyżeczka kwiatu muszkatołowca1 łyżeczka mielonej prażonej
cebuli1/2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki mielonych suszonych
płatków róży1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
curry1/4 łyżeczki mielonego
anyżu