Wykonanie
Kolejna odsłona mojej ulubionej, włoskiej kuchni. Kolejna odsłona risotto. To pierwsza taka w mojej kuchni. Z reguły nie kombinuję z warzywami bo Jakub za nimi nie przepada. Sam nie wie co
traci. Tym razem na talerzu zrobiło się świeżo i kolorowo. Polecam.

SKŁADNIKI: na 4 duże porcje:
ryż arborio 500 g
masło 2 łyżki
bulion warzywny 1 l
mleko 250 g
parmezan tarty 100 g
cebula 1 szt
marchewka 1 duża
szpinak świeży 100 g
cukinia 1 mała
bakłażan 1 mały
brokuł 1/2 główki
groszek zielony 1/2 szklanki
sól morskapieprz czarny mielony
masło 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę.
Brokuł podzielić na bardzo małe różyczki. Ze
szpinaku oderwać ogonki. W garnku zagotować
wodę z odrobiną
soli. Do wrzącej
wody wrzucić
marchewkę,
groszek oraz
brokuła gotować 4 minuty. Następnie odcedzić. W woku rozpuścić łyżkę
masła. Dodać pokrojoną w drobną kostkę
cebule, lekko przesmażyć tak aby była szklista. Następnie dodać
ryż arborio. Podsmażać około minuty, ciągle mieszając, aby nie przywarł do patelni. Po tym czasie dodać 250 ml gorącego
mleka. Wymieszać , poczekać aż
ryż wchłonie cale
mleko i porcjami dolewać
bulionu warzywnego.
Cukinię oraz
bakłażana pokroić w dość cienkie plastry, następnie każdy plaster na 2 lub 4 części. Na osobnej patelni rozpuścić kolejną łyżkę
masła, przełożyć
cukinie oraz
bakłażana, lekko poddusić. Dodać ugotowane warzywa-
marchewka,
brokuł i
groszek.Następnie dodać
szpinak. Przed ostatnią porcją
bulionu dodać warzywa, wymieszać, doprawić
solą morską oraz
pieprzem czarnym świeżo mielonym. Na końcu dodać łyżkę
masła i wymieszać. Przekładać na talerz i posypać
parmezanem tartym. Smacznego:)