Wykonanie
Idealna zupka na taką pogodę jak dziś ( u mnie -14 ° ), rozgrzewająca i dodająca energii a przede wszystkim bardzo odżywcza. Do tej
pory nie robiłam zup w postaci kremu bo nie miałam odpowiedniego pomocnika w rozdrabnianiu. Teraz zaopatrzyłam się i to już nie problem. Co ciekawego, nie wiem jak wielu z Was ale ja nigdy nie podsmażałam warzyw do zupy. Zawsze podstawą był rosół,
potem tylko dorzucałam resztę. Od dziś
będę robiła to za każdym razem bo zupa ma zupełnie inny smak - pyszniutka :) Przepis Rachel Allen z programu " Ulubione potrawy Rachel "

Składniki :
brokułjedna duża
cebulaokoło 300 g
ziemniaków ( 2 dość duże )800 ml
bulionu warzywnego100 ml
mleka lub
śmietanki25 g
masłaMasło rozpuszczamy w rondlu.
Cebulę i
ziemniaki kroimy w sporą kostkę, dodajemy do garnka. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dusimy pod przykryciem ( zamiast pokrywki można przykryć zwykłym papierem do pieczenia ) jakieś 10 minut ( ważne aby warzywa tylko zmiękły a nie zrumieniły się ). W tym czasie przygotowujemy
brokuła. Różyczki odcinamy od dolnej części tzw. nóżki, kroimy na mniejsze kawałki. Nóżkę
brokuła obieramy ze skórki, odcinamy dolną twardą część ( jakiś 1 cm ), tniemy w niewielką kostkę. Gdy
ziemniaki z
cebulą podduszą się dodajemy pokrojoną nóżkę
brokuła po czym zalewamy wszystko
bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kolejne 10 minut aż
brokuł będzie miękki. Po tym czasie dorzucamy pokrojone
brokułowe różyczki, przykrywamy garnek ale tylko do momentu zagotowania. Gdy zupa się zagotuje ściągamy przykrywkę. Dzięki takiemu zabiegowi zupa nie straci swojego zielonego koloru i smaku. Kiedy warzywa już będą miękkie, dodajemy 100 ml
mleka lub
śmietanki, mieszamy, zestawiamy z palnika i miksujemy wszystko na krem.Grzanki :parę kromek
chlebaparmezan ( ja użyłam zwykłego
żółtego sera )Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C. Na blasze układamy suche kromki
chleba, posypujemy
serem ( ilość dowolna, jak kto lubi ). Wkładamy do piekarnika i pieczemy do momentu aż
ser się rozpuści a kromki
chleba nabiorą jasno złotego koloru. Tak przygotowane grzanki tniemy na kawałki i podajemy do zupy ( można też ich nie ciąć tylko podać w całości ).Smacznego :)