Wykonanie
Już powróciłam z dłuuugiego pobytu w Polsce i czas zacząć uzupełniać blog o nowe wpisy. Tam nie miałam na to za bardzo czasu, dodawałam kiedy tylko miałam chwilkę. Z Polski przywiozłam ze
soba 2 książki Nigelli, które były prezentami choinkowymi jedna z przed roku ale nie miałam jej tutaj ze sobą.Natargałam również mnóstwo innych przepisów, które gromadziłam przez wiele lat. Postaram przetestować ich jak najwięcej i dzielić się tymi pysznymi z
wami. A tym czasem dodaję przepis na zupę krem
groszkową, która na pewno rozgrzeje nas w zimowe dni i jest bardzo sycąca. Ostatnio przerzuciłam się na zupy w formie kremu, taką bardziej się najadamy a do tego jeszcze grzanki mmmm pychotka :)

Składniki :250 g
zielonego groszku mrożonegojedna duża
cebulaokoło 300 g
ziemniaków ( 2 dość duże )800 ml
bulionu warzywnego100 ml
mleka lub
śmietanki25 g
masłaMasło wkładamy do garnka czekamy aż się rozpuści.
Cebulę i
ziemniaki kroimy w sporą kostkę, dodajemy do garnka. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, dusimy pod przykryciem ( zamiast pokrywki można przykryć zwykłym papierem do pieczenia ) jakieś 10 minut ( ważne aby warzywa tylko zmiękły a nie zrumieniły się ). Gdy
ziemniaki z
cebulą podduszą sie określony czas dolewamy
bulion. Doprowadzamy do wrzenia po czym wsypujemy zamrożony
groszek. Gdy warzywa już będą miękkie, dodajemy 100 ml
mleka lub
śmietanki, mieszamy, zestawiamy z palnika i miksujemy wszystko na krem.Smacznego :)