ßßß
Składniki:4 porcjepęczek białych szparagów300 g młodych ziemniaków300 g pieczarek1 por (średniej wielkości)2 pietruszki (korzeń)2 łyżki oliwy z oliwek lub masła1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego180 g śmietany 18%pęczek koperkuWykonanie:Szparagi myjemy, odcinamy końce i obieramy. Kroimy na kawałki o długości ok. 1-1,5 cm.Pozostałe warzywa myjemy (poza pieczarkami) i obieramy.Ziemniaki kroimy w kostkę, a pietruszkę, pieczarki w plasterki. Pora kroimy w krążki. Koperek drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy oliwę lub masło. Szklimy na nim pora przez około 2 minuty. Dodajemy pieczarki i smażymy kolejną minutę. Następnie dorzucamy pietruszkę i ziemniaki. Po około 2 minutach wlewamy bulion i gotujemy zupę pod przykryciem przez około 10 minut. Dodajemy szparagi i gotujemy (pod przykryciem) kolejne 10 minut. W tym czasie wszystkie warzywa powinny zmięknąć.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zabielamy zupę śmietaną. W tym celu do kubeczka ze śmietaną dodajemy kilka łyżek zupy. Cały czas mieszając dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.Zupę przelewamy do talerzy u posypujemy koperkiem.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!