ßßß
Młode ziemniaki w naszym rodzinnym domu zawsze były podawane w sosie koperkowo - śmietanowym. Ale tylko te pierwsze, słodkawe z odchodzącą skórką. Robiło się ich dużo więcej niż obiad przewidywał, a to z prostego powodu, że jeszcze lepsze są do podjadania na zimno. Pamiętam kuchnię u mojej babci, potem u mojej mamy, posprzątaną po obiedzie, a na miseczce reszta niezjedzonych ziemniaków...Każdy znalazł pretekst, żeby wdepnąć tam na chwilę:-) Do wieczora znikało dosłownie wszystko. I to jest właśnie na przypomnienie:-)Składniki:
1 kg młodych ziemniaków,pęczek koperku,pół pęczka szczypiorku,125ml śmietany 18%,1łyżeczka masła,sól.Przygotowanie:Ziemniaki oskrobać i ugotować. Na maśle podsmażyć posiekany szczypiorek, posolić. Gdy zmięknie dodać śmietanę. Chwilę poddusić i na sam koniec wsypać posiekany koperek. Zalać sosem ziemniaki w garnku i odstawić chwilę przykryte, aby przeszły smakiem. U nas akurat do tego był podany kalafior i sadzone jajko.
Dodane do akcji: