ßßß Cookit - przepis na Młode ziemniaki z masłem i koperkiem

Młode ziemniaki z masłem i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Ziemniaki są w mojej kuchni standardowym dodatkiem do obiadu, ale także występują jako potrawy samodzielne. Lubię je w przeróżnej formie. Tym razem przedstawiam je w wersji klasycznej - z masłem i koperkiem.
Pomimo, że jesień zbliża się do nas szybkim krokiem (zebrałem już pierwsze w tym roku kasztany: pierwsze tegoroczne kasztany), to warto wrócić na chwilę do młodych ziemniaków.
Młode ziemniaki i ziemniaki w ogóle, kojarzą mi się przede wszystkim z prababcią Wincią, która zawsze pomagała babci Trudzi w przygotowywaniu obiadów - obierając i krojąc ziemniaki, a następnie przekładając je do dużej miski z wodą.
Bardzo często robiliśmy to wspólnie, przy użyciu noża, który jest zaprezentowany na zdjęciach poniżej.
Młode ziemniaki z masłem i koperkiem, to wspaniała i smaczna potrawa, która jest idealna w letnie dni, ale także w jesienne popołudnia.
Zachęcam do samodzielnego zrobienia takich ziemniaków, ponieważ naprawdę warto =)
Potrzebne będą:
- 1 kg młodych ziemniaków
- sól
- pęczek koperku
- 1/3 kostki masła
- szczypior (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1) Ziemniaki dokładnie umyć (opcjonalnie obrać) i włożyć do garnka.
2) Zalać wodą, dodać sól (łyżeczka na litr)
3) Gotować do miękkości, po zawrzeniu około 25 minut.
4) Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło i posiekany koperek ze szczypiorem, wymieszać ze sobą i przełożyć na talerz.
Gotowe!
Takie ziemniaki świetnie smakują z maślanką i jajkiem sadzonym.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/09/mode-ziemniaki-z-masem-i-koperkiem.html