ßßß

Jak ja lubię wiosnę te szparagi, rzodkiewki, truskawki, ogórki i inne. Szparagi goszczą w mojej kuchni od ubiegłego roku, ale w sezonie już na stałe i tak dzisiaj polecam zupę z białych szparagów z pieczarkami. Pycha!Składniki1 pęczek białych szparagów4 średnie ziemniaki150 g pieczarekpietruszka (korzeń)kawałek pora1 litr bulionu4 łyżki śmietankikopereksól, pieprzWykonanieSzparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić na centymetrowe kawałki. Pieczarki pokroić w plasterki, ziemniaki i pietruszkę w kostkę, pora w pół plasterki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pora smażyć minutkę następnie pieczarki i po chwili ziemniaki z pietruszką zalać bulionem i gotować ok 10 minut po czym wrzucić szparagi i gotować do miękkości. Zabielić śmietanką, przyprawić do smaku, wrzucić koperek.