Wykonanie
Jak ja lubię wiosnę te
szparagi,
rzodkiewki,
truskawki,
ogórki i inne.
Szparagi goszczą w mojej kuchni od ubiegłego roku, ale w sezonie już na stałe i tak dzisiaj polecam zupę z białych
szparagów z
pieczarkami. Pycha!Składniki1 pęczek białych
szparagów4 średnie
ziemniaki150 g
pieczarekpietruszka (korzeń)kawałek
pora1 litr
bulionu4 łyżki
śmietankikopereksól,
pieprzWykonanie
Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końcówki, pokroić na centymetrowe kawałki.
Pieczarki pokroić w plasterki,
ziemniaki i
pietruszkę w kostkę,
pora w pół plasterki. W garnku rozgrzać
oliwę, wrzucić
pora smażyć minutkę następnie
pieczarki i po chwili
ziemniaki z
pietruszką zalać
bulionem i gotować ok 10 minut po czym wrzucić
szparagi i gotować do miękkości. Zabielić
śmietanką, przyprawić do smaku, wrzucić
koperek.