Wykonanie
Druga młodość rosołu :-)Co będzie potrzebne?2 litry rosołu500 g
pieczarek5 dużych,
suszonych borowików (opcjonalnie)3 średnie
cebule2 łyżki
masła2 łyżki
oliwy1,5 łyżeczki
cukrugrzankipęczek
pietruszki albo
koperkusłodka
śmietana 18% (do zabielenia)+ blender, garnek, patelniaJak to zrobić?
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżce
masła oraz 1 łyżce
oliwy. Po tym, jak się zezłoci, dodajemy
cukier i smażymy jeszcze 2 minuty. Przekładamy do garnka z rosołem.
Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na 1 łyżce
masła oraz 1 łyżce
oliwy. Kiedy odparuje
woda, którą puściły, przekładamy je do garnka.
Borowiki wkładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy 15 minut na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, razem z
grzybowym wywarem przelewamy je do garnka z zupą.Dolewamy do zupy
śmietanę (ok. 1/4-1/2 szklanki). Wszystko blenderujemy na gładki krem. Dosalamy do smaku.Podajemy z grzankami (
bułka pokrojona w kostkę i zezłocona na
maśle) i świeżą
natką pietruszki albo
koperkiem.Smacznego!