ßßß
Druga młodość rosołu :-)Co będzie potrzebne?2 litry rosołu500 g pieczarek5 dużych, suszonych borowików (opcjonalnie)3 średnie cebule2 łyżki masła2 łyżki oliwy1,5 łyżeczki cukrugrzankipęczek pietruszki albo koperkusłodka śmietana 18% (do zabielenia)+ blender, garnek, patelniaJak to zrobić?Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżce masła oraz 1 łyżce oliwy. Po tym, jak się zezłoci, dodajemy cukier i smażymy jeszcze 2 minuty. Przekładamy do garnka z rosołem.Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na 1 łyżce masła oraz 1 łyżce oliwy. Kiedy odparuje woda, którą puściły, przekładamy je do garnka.Borowiki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, razem z grzybowym wywarem przelewamy je do garnka z zupą.Dolewamy do zupy śmietanę (ok. 1/4-1/2 szklanki). Wszystko blenderujemy na gładki krem. Dosalamy do smaku.Podajemy z grzankami (bułka pokrojona w kostkę i zezłocona na maśle) i świeżą natką pietruszki albo koperkiem.Smacznego!
