ßßß Cookit - przepis na Zupa krem pieczarkowo-borowikowa

Zupa krem pieczarkowo-borowikowa

nazwa

Wykonanie

Druga młodość rosołu :-)
Co będzie potrzebne?
2 litry rosołu
500 g pieczarek
5 dużych, suszonych borowików (opcjonalnie)
3 średnie cebule
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki cukru
grzanki
pęczek pietruszki albo koperku
słodka śmietana 18% (do zabielenia)
+ blender, garnek, patelnia
Jak to zrobić?
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na 1 łyżce masła oraz 1 łyżce oliwy. Po tym, jak się zezłoci, dodajemy cukier i smażymy jeszcze 2 minuty. Przekładamy do garnka z rosołem.
Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na 1 łyżce masła oraz 1 łyżce oliwy. Kiedy odparuje woda, którą puściły, przekładamy je do garnka.
Borowiki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut na średnim ogniu. Kiedy zmiękną, razem z grzybowym wywarem przelewamy je do garnka z zupą.
Dolewamy do zupy śmietanę (ok. 1/4-1/2 szklanki). Wszystko blenderujemy na gładki krem. Dosalamy do smaku.
Podajemy z grzankami (bułka pokrojona w kostkę i zezłocona na maśle) i świeżą natką pietruszki albo koperkiem.
Smacznego!
Źródło:http://uzaleznionaodgotowania.blogspot.com/2012/12/zupa-krem-pieczarkowo-borowikowa.html