ßßß
Składniki:4-6 porcji800 g kalarepy (waga samej bulwy) razem z liśćmi1 duża czerwona cebula2 ząbki czosnku1 litr bulionu warzywnego5 młodych ziemniaków1 łyżka posiekanego szczypiorku1 łyżka posiekanego koperku1 łyżka posiekanej natki pietruszki2 łyżki oleju rzepakowegokilka kromek chleba graham (kromka na porcję)jogurt naturalny (do podania)Wykonanie:Cebulę kroimy piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście kalarepy myjemy i siekamy. Bulwy kalarepy obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki oskrobujemy.W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Podsmażamy na nim, przez około 30 sekund, czosnek. Następnie dodajemy cebulę, pokrojoną kalarepę i posiekane liście kalarepy. Gdy cebula stanie się szklista, a kalarepa lekko zmięknie, dodajemy ziemniaki, a całość zalewamy bulionem. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.Kiedy ziemniaki będą już miękkie zupę miksujemy blenderem na gładki, gęsty krem. Następnie dodajemy posiekane zioła i doprowadzamy do wrzenia. Odstawimy z ognia.Z chleba graham przygotowujemy grzanki. W tym celu wkładamy je do tostera lub podpiekamy w piekarniku. Przed podaniem tniemy w większą kostkę.Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i przyozdabiamy kleksem z jogurtu naturalnego.Smacznego!
Jeżeli opis tego dania chwycił Cię za serce ;) a przepis wydał Ci się ciekawy lub inspirujący, będzie mi niezmiernie miło jeżeli wyrazisz swoją radość lajkiem albo innym tweetem ;) DZIĘKUJĘ!