ßßß
Ziemniaczana sałatka pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu. Idealnie pasuje do grilla!Jeśli nie lubicie pikantnego jedzenia pomińcie dodatek papryczki chili.
Składniki :* 1 kg młodych małych ziemniaków,* 1 średniej wielkości czerwona cebula, posiekana w drobną kostkę,* 5 łyżek kwaśnej śmietany,* 2 łyżki posiekanego koperku,* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,* 2 łyżki rzeżuchy lub posiekanego szczypiorku,* sól, pieprz,* 1 czerwona chili, posiekana w drobną kostkę,
Przygotowanie :Ziemniaki dokładnie umyj, możesz je też obrać ze skórki jeśli wolisz, i pokrój na grube plastry (około 0.5 cm ). Przełóż do garnka, zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli i gotuj około 10 minut.Powinny być lekko twardawe. Po ugotowaniu ziemniaki odcedź i odparuj, pozostaw do ostygnięcia.W między czasie w dużej misce zmieszaj posiekaną cebulę, koperek, natkę pietruszki, rzeżuchę, chili i śmietanę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.Dodaj ostudzone ziemniaki i delikatnie zmieszaj.