ßßß
Dokładnej ilości nie podaje ze względu na to, iż sama robię "na oko".ugotowane ziemniaki (mogą być takie z dodatkiem śmietany lub masła, utłuczone, z dnia wczorajszego, przechowane w lodówce)mąka ziemniaczanasól, pieprz jako dodatek: posiekany koperek, mielona papryczka chilli, posiekany drobny szczypiorekZiemniaki zemleć lub utłuc i przełożyć do miski, wyrównać. Nożem narysować na wierzchu krzyż, dzieląc ziemniaki na 4 równe porcje, a następnie jedną z tych porcji wyjąć. Powstałe miejsce zasypać mąką ziemniaczaną - dzięki temu mamy proporcje 4:1.
Teraz można dodać koperek, szczypiorek lub papryczkę chilli. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Formować kulki (jeśli się nie trzymają, dodać jeszcze mąki) i w każdej z nich zrobić palcem sporą dziurę, uwarzając, żeby nie zrobić jej na wylot ;)
Zagotować w garnku wodę ze szczyptą soli (można dodać także łyżkę oleju - kluchy się nie skleją ze sobą). Kluchy wrzucać do wrzącej wody, przemieszać delikatnie, poczekać, aż wypłyną i od wypłynięcia gotować jeszcze ok. 5 minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Po wyjęciu podawać z sosem.