ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Nauczyłam się je robić od Makłowicza, dosyć dawno temu. Najlepsze są do mięska z dużą ilością sosu. Zwykle robię je, gdy z poprzedniego obiadu zostało zbyt wiele ziemniaków i szkoda mi je wyrzucić. Idealnie nadają się do mrożenia.
Dokładnej ilości nie podaje ze względu na to, iż sama robię "na oko".
ugotowane ziemniaki (mogą być takie z dodatkiem śmietany lub masła, utłuczone, z dnia wczorajszego, przechowane w lodówce)
mąka ziemniaczana
sól, pieprz jako dodatek: posiekany koperek, mielona papryczka chilli, posiekany drobny szczypiorek
Ziemniaki zemleć lub utłuc i przełożyć do miski, wyrównać. Nożem narysować na wierzchu krzyż, dzieląc ziemniaki na 4 równe porcje, a następnie jedną z tych porcji wyjąć. Powstałe miejsce zasypać mąką ziemniaczaną - dzięki temu mamy proporcje 4:1.
Teraz można dodać koperek, szczypiorek lub papryczkę chilli. Doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Formować kulki (jeśli się nie trzymają, dodać jeszcze mąki) i w każdej z nich zrobić palcem sporą dziurę, uwarzając, żeby nie zrobić jej na wylot ;)
Zagotować w garnku wodę ze szczyptą soli (można dodać także łyżkę oleju - kluchy się nie skleją ze sobą). Kluchy wrzucać do wrzącej wody, przemieszać delikatnie, poczekać, aż wypłyną i od wypłynięcia gotować jeszcze ok. 5 minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu. Po wyjęciu podawać z sosem.
Źródło:http://elawkuchni.blogspot.com/2013/11/kluchy-z-dziurka.html