Wykonanie
Co widzicie przed oczami na hasło „zapiekanka”?
Bagietkę z
serem i
pieczarkami z baru bistro? Mam nadzieję, że nie J Bo – mimo szacunku do dobrych zapiekanek tego rodzaju, np. z krakowskiego Kazimierza – zdecydowanie preferuję zapiekanki obiadowe, takie na bazie
ziemniaków lub
makaronu :) Dzisiaj na obiad u mnie właśnie zapiekanka ziemniaczana. A z czym? Hiszpańska chorizo,
ser lazur,
ser dojrzewający,
pietruszka a także
koncentrat pomidorowy. Mieszanka smaków słodkich, słonych i pikantnych iście zniewalająca. Do tego stopnia, że zapiekanka która miała starczyć na dwa dni, zniknęła w pół godziny :)

Składniki: na naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 30×20 cm800 g
ziemniaków (już obranych)220 g chorizo picante40 g
sera pleśniowego (typu lazur)200 g
jogurtu naturalnego3 czubate łyżeczki
koncentratu pomidorowego100 g
sera długodojrzewającego (użyłam Stary Olęnder 6-miesięcznego)pół pęczka
natki pietruszkiłyżka świeżego
tymiankumała
cebulasólpieprzWykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Zagotowujemy osoloną
wodę i gotujemy
ziemniaki około 6-7 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.Z chorizo jeśli się da zdejmujemy skórkę i kroimy w plasterki. Patelnią rozgrzewamy i smażymy na niej chorizo, do czasu aż wytopi się tłuszcz. Następne ściągamy z patelni samą
kiełbasę, pozostawiając na patelni tłuszcz, do którego dodajemy
koncentrat pomidorowy,
ser lazur i
jogurt. Mieszamy dopóki wszystko się nie połączy. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Tymianek i
natkę pietruszki siekamy.
Cebulę kroimy w piórka.W dużej misce mieszamy
ziemniaki z sosem,
cebulą,
pietruszką i
tymiankiem.
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. ¾
sera mieszamy z
ziemniakami. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy resztą
sera.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.Smacznego!
