ßßß
Składniki: na naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 30×20 cm800 g ziemniaków (już obranych)220 g chorizo picante40 g sera pleśniowego (typu lazur)200 g jogurtu naturalnego3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego100 g sera długodojrzewającego (użyłam Stary Olęnder 6-miesięcznego)pół pęczka natki pietruszkiłyżka świeżego tymiankumała cebulasólpieprzWykonanie:Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy ziemniaki około 6-7 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Z chorizo jeśli się da zdejmujemy skórkę i kroimy w plasterki. Patelnią rozgrzewamy i smażymy na niej chorizo, do czasu aż wytopi się tłuszcz. Następne ściągamy z patelni samą kiełbasę, pozostawiając na patelni tłuszcz, do którego dodajemy koncentrat pomidorowy, ser lazur i jogurt. Mieszamy dopóki wszystko się nie połączy. Przyprawiamy solą i pieprzem.Tymianek i natkę pietruszki siekamy. Cebulę kroimy w piórka.W dużej misce mieszamy ziemniaki z sosem, cebulą, pietruszką i tymiankiem. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. ¾ sera mieszamy z ziemniakami. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy resztą sera.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut.Smacznego!