Wykonanie

Jednogarnkowe dania to mega oszczędność czasu i garnków do mycia… zapraszam na kolejną propozycję, może Wam się spodoba i spróbujecie ją przyrządzić również w swoich domach?Składniki dla 4 osób:6 - 8
udek kurczaka1 kg drobnych
ziemniaków2
cebule1/2
kalafiora1
cukinia3 łyżki
oliwy z oliwekszklanka
jogurtu naturalnego2 - 3 łyżki
koncentratu pomidorowego Pudliszki2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz do smaku
Udka z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć
solą i
pieprzem. W naczyniu wymieszać
jogurt z
koncentratem pomidorowym, zatopić w nim udka i odstawić na noc do lodówki.
Ziemniaki młode wystarczy tylko umyć, starsze obrać,
kalafiora umyć i podzielić na cząstki,
cukinie umyć i pokroić na talarki,
cebulę obrać i pokroić na ósemki. Wszystkie warzywa wrzucić do miski, polać
oliwą, posolić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć
kurczaka, warzywa, wyłożyć również resztę marynaty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec, od czasu do czasu obracając składnikami, ok. godziny. Ponieważ mój piekarnik słabo grzeje od góry, na ostatnie 15 minut włączyłam opiekanie z funkcją grill. Przed podaniem posypałam całość posiekaną
natką pietruszki.Smacznego!


Ten przepis bierze udział w konkursie: