ßßß Cookit - przepis na Tarta rabarbarowa z cynamonową kruszonką

Tarta rabarbarowa z cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Czy Wasi dziadkowie mieli/mają ogródki działkowe? Mój dziadek miał i spędzałam tam mnóstwo czasu w dzieciństwie. Głównie oczywiście w czasie wakacji :) Moje wspomnienia? Robienie mikstur ze wszystkiego co znalazłam i… smak rabarbaru :) Nie żebym jakoś jako dziecko zanim szalała, w końcu jest kwaskowy ;) ale wspomnienie zostało :) Dlatego widząc ostatnio rabarbar w sklepie postanowiłam zrobić coś z jego wykorzystaniem. Tak powstała tarta rabarbarowa. Nie za słodka, kwaskowata, orzeźwiająca. Słodkości dodaje cynamonowo-owsiana kruszonka :) A przy okazji, możecie zrobić kompot z wody pozostałej po gotowaniu rabarbaru :) Polecam na lato!
Składniki:
forma o średnicy ok. 24-25 cm
Spód:
160 g margaryny
300 g mąki pszennej
sok z jednej mandarynki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki cukru
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg rabarbaru
10 mandarynek
170 g cukru
25 g mąki kukurydzianej
Kruszonka:
70 g masła
50 g cukru brązowego
70 g mąki pszennej
60 g płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Spód : w malakserze mieszamy ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodajemy margarynę i mieszamy dopóki nie powstanie coś na kształt kruszonki. Na koniec dodajemy sok z mandarynki oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy, aż składniki się niemal połączą. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i chwilę dłonią ugniatamy.
Formę do tarty wylepiamy ciastem i nakłuwamy. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi do pieczenia, grochem, fasolą lub ryżem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.
Nadzienie: rabarbar obieramy z włókien, kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Sok z mandarynek wyciskamy i razem z cukrem przekładamy do garnka z rabarbarem. Rabarbar z resztą składników podgotowujemy przez ok. 7 minut, po czym odsączamy wyjmując łyżką cedzakową. Pozostały płyn rabarbarowomandarynkowy rozcieńczamy z wodą i pijemy jak kompot :) Na koniec rabarbar posypujemy mąką kukurydzianą i mieszamy.
Kruszonka: do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy cukier, mąkę, płatki i cynamon. Wszystkie składniki ucieramy dłonią dopóki nie powstaną grudki.
Na podpieczony spód wykładamy rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.
Podajemy po przestygnięciu.
Smacznego!
Źródło:http://panismaczna.com/tarta-rabarbarowa-z-cynamonowa-kruszonka