Wykonanie
Czy Wasi dziadkowie mieli/mają ogródki działkowe? Mój dziadek miał i spędzałam tam mnóstwo czasu w dzieciństwie. Głównie oczywiście w czasie wakacji :) Moje wspomnienia? Robienie mikstur ze wszystkiego co znalazłam i… smak
rabarbaru :) Nie żebym jakoś jako dziecko zanim szalała, w końcu jest kwaskowy ;) ale wspomnienie zostało :) Dlatego widząc ostatnio
rabarbar w sklepie postanowiłam zrobić coś z jego wykorzystaniem. Tak powstała
tarta rabarbarowa. Nie za słodka, kwaskowata, orzeźwiająca. Słodkości dodaje
cynamonowo-owsiana kruszonka :) A przy okazji, możecie zrobić kompot z
wody pozostałej po gotowaniu
rabarbaru :) Polecam na lato!

Składniki:forma o średnicy ok. 24-25 cmSpód:160 g
margaryny300 g
mąki pszennejsok z jednej
mandarynki1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1,5 łyżeczki
cukruszczypta
soliNadzienie:1 kg
rabarbaru10
mandarynek170 g
cukru25 g
mąki kukurydzianejKruszonka:70 g
masła50 g
cukru brązowego70 g
mąki pszennej60 g
płatków owsianych1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:Spód : w malakserze mieszamy ze sobą
mąkę,
cukier i
sól. Dodajemy
margarynę i mieszamy dopóki nie powstanie coś na kształt kruszonki. Na koniec dodajemy sok z
mandarynki oraz ekstrakt
waniliowy i mieszamy, aż składniki się niemal połączą. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i chwilę dłonią ugniatamy.Formę do tarty wylepiamy
ciastem i nakłuwamy. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi do pieczenia,
grochem,
fasolą lub
ryżem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.Nadzienie:
rabarbar obieramy z włókien, kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Sok z
mandarynek wyciskamy i razem z
cukrem przekładamy do garnka z
rabarbarem.
Rabarbar z resztą składników podgotowujemy przez ok. 7 minut, po czym odsączamy wyjmując łyżką cedzakową. Pozostały płyn
rabarbarowo –
mandarynkowy rozcieńczamy z
wodą i pijemy jak kompot :) Na koniec
rabarbar posypujemy
mąką kukurydzianą i mieszamy.Kruszonka: do miski wkładamy miękkie
masło. Dodajemy
cukier,
mąkę,
płatki i
cynamon. Wszystkie składniki ucieramy dłonią dopóki nie powstaną grudki.Na podpieczony spód wykładamy
rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.Podajemy po przestygnięciu.Smacznego!
