ßßß
Składniki:forma o średnicy ok. 24-25 cmSpód:160 g margaryny300 g mąki pszennejsok z jednej mandarynki1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1,5 łyżeczki cukruszczypta soliNadzienie:1 kg rabarbaru10 mandarynek170 g cukru25 g mąki kukurydzianejKruszonka:70 g masła50 g cukru brązowego70 g mąki pszennej60 g płatków owsianych1 łyżeczka cynamonuWykonanie:Spód : w malakserze mieszamy ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodajemy margarynę i mieszamy dopóki nie powstanie coś na kształt kruszonki. Na koniec dodajemy sok z mandarynki oraz ekstrakt waniliowy i mieszamy, aż składniki się niemal połączą. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i chwilę dłonią ugniatamy.Formę do tarty wylepiamy ciastem i nakłuwamy. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, obciążamy kulkami ceramicznymi do pieczenia, grochem, fasolą lub ryżem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia.Nadzienie: rabarbar obieramy z włókien, kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Sok z mandarynek wyciskamy i razem z cukrem przekładamy do garnka z rabarbarem. Rabarbar z resztą składników podgotowujemy przez ok. 7 minut, po czym odsączamy wyjmując łyżką cedzakową. Pozostały płyn rabarbarowo – mandarynkowy rozcieńczamy z wodą i pijemy jak kompot :) Na koniec rabarbar posypujemy mąką kukurydzianą i mieszamy.Kruszonka: do miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy cukier, mąkę, płatki i cynamon. Wszystkie składniki ucieramy dłonią dopóki nie powstaną grudki.Na podpieczony spód wykładamy rabarbar. Wierzch posypujemy kruszonką. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.Podajemy po przestygnięciu.Smacznego!