ßßß
(8 porcji)Składniki na nadzienie:4-5 średnich brzoskwiń, obranych i bez pestek i pokrojonych na grube plastry1 szklanka jagód1/4 szklanki mąki1/4 szklanki cukru1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki ekstraktu z waniliiSkładniki na kruszonkę:115 g masła w temperaturze pokojowej1/2 szklanki mąki1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka mielonego cynamonu3/4 szklanki płatków owsianychPrzygotowanie:W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, najlepiej palcami rozgniatając masło aż powstanie klasyczna kruszonka i odstaw.Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm.W przygotowanym naczyniu do zapiekania wymieszaj wszystkie składniki nadzienia i posyp wierzch równomiernie kruszonką.Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest jeszcze smaczniejsze na zimno.Smacznego!
English versionBlueberry peach crisp(8 servings)Ingredients for filling:4-5 medium peaches, peeled, stoned and cut into thick slices1 cup blueberries1/4 cup all-purpose flour1/4 cup granulated sugar1/4 teaspoon salt1/2 teaspoon vanilla extractIngredients for streusel:115 g unsalted butter in room temperature1/2 cup flour1/2 cup brown sugar1 teaspoon ground cinnamon3/4 cup old-fashioned rolled oatsPreparation:Mix streusel ingredients in a medium bowl and rub together until the mixture is crumbly. Set aside.Preheat oven to 180 oC. Lightly grease a 23 cm baking dish.Mix all of the filling ingredients together in a prepared baking dish and top with prepared streusel.Bake for 40-45 minutes until the topping is golden brown and the fruit juices are bubbling around the edges. Remove from the oven, place on a wire rack, and allow to cool slightly before serving. Serve warm, room temperature, or cold.Enjoy!
Share the post "Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp"


