ßßß Cookit - przepis na Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp

nazwa

Wykonanie

Share the post "Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp"
Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką są doskonałym pomysłem na szybki i łatwy deser. Teraz, gdy owoce są najtańsze i najsmaczniejsze, można korzystać z ich dobrodziejstw bez ograniczeń. Ten deser jest idealną propozycją dla osób, które nie potrafią lub zwyczajnie nie lubią piec ciast. Tutaj wystarczy wymieszać owoce z mąką i cukrem bezpośrednio w naczyniu do zapiekania, a następnie posypać łatwą kruszonką z płatków owsianych. Później tylko zapiekamy i gotowe. Uwielbiam je jeść z ulubionymi lodami, zapraszam!
Scroll down for recipe in English
(8 porcji)
Składniki na nadzienie:
4-5 średnich brzoskwiń, obranych i bez pestek i pokrojonych na grube plastry
1 szklanka jagód
1/4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki na kruszonkę:
115 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3/4 szklanki płatków owsianych
Przygotowanie:
W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, najlepiej palcami rozgniatając masło aż powstanie klasyczna kruszonka i odstaw.
Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm.
W przygotowanym naczyniu do zapiekania wymieszaj wszystkie składniki nadzienia i posyp wierzch równomiernie kruszonką.
Piecz przez 40-45 minut, aż kruszonka się ładnie zarumieni (pod koniec włączam funkcję grilla dla lepszego efektu). Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem. Jak dla mnie danie jest jeszcze smaczniejsze na zimno.
Smacznego!
English version
Blueberry peach crisp
(8 servings)
Ingredients for filling:
4-5 medium peaches, peeled, stoned and cut into thick slices
1 cup blueberries
1/4 cup all-purpose flour
1/4 cup granulated sugar
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon vanilla extract
Ingredients for streusel:
115 g unsalted butter in room temperature
1/2 cup flour
1/2 cup brown sugar
1 teaspoon ground cinnamon
3/4 cup old-fashioned rolled oats
Preparation:
Mix streusel ingredients in a medium bowl and rub together until the mixture is crumbly. Set aside.
Preheat oven to 180 oC. Lightly grease a 23 cm baking dish.
Mix all of the filling ingredients together in a prepared baking dish and top with prepared streusel.
Bake for 40-45 minutes until the topping is golden brown and the fruit juices are bubbling around the edges. Remove from the oven, place on a wire rack, and allow to cool slightly before serving. Serve warm, room temperature, or cold.
Enjoy!
Share the post "Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp"
Źródło:http://karmelowy.pl/jagody-i-brzoskwinie-pod-owsiana-kruszonka-blueberry-peach-crisp