Wykonanie
Wyśmienite - takie słowo
ciśnie mi się na usta. Bardzo smaczne ciasto z
jagódkami. Wilgotne i ciężkie jeśli chodzi o wagę :) Całości dopełnia
cukrowo -
cynamonowy wierzch, który podczas przygotowań wygląda niepozornie ale naprawdę rewelacyjnie tu pasuje :) Przepisz Tego bloga.
Składniki :113 g
masła o temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru1
jajko o temperaturze pokojowej2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego2 szklanki
mąki ( użyłam tortowej - przesiałam )2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki
maślanki2 szklanki
jagódWierzch :1/4 szklanki
mąki1/2 szklanki
brązowego cukru ( użyłam muscovado )1 łyżeczka
cynamonu56 g zimnego
masłaW jednej misce łączymy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą.W drugiej
masło ucieramy z
cukrem aż będzie puszyste. Następnie cały czas mieszając dodajemy
jajko i ekstrakt
waniliowy. Kolejno w
trzech partiach do masy
maślanej dodajemy naprzemiennie suche składniki i
maślankę ( dodajemy 1/3 suchych i 1/3
maślanki i tak dwa następne ) po każdym dodaniu dobrze zmiksować całość. Na koniec kiedy ciasto będzie już gładkie dodajemy
jagody, mieszamy łyżką.Ciasto przekładamy do formy 20x20 cm (u mnie 21,5x21,5 cm) wyłożonych papierem lub wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką.Wszystkie składniki wierzchu oprócz
masła mieszamy. Dodajemy
masło, rozcieramy całość w dłoniach jak na kruszonkę, konsystencja ma być grudkowa. Wykładamy masę na górę ciasta. Nie pokryje ona całości wydawać się będzie, że jest jej za mało ale spokojnie podczas pieczenia rozpłynie się i pokryje cały wierzch.Pieczemy w temp. 175°C przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)