ßßß
Składniki :113 g masła o temperaturze pokojowej3/4 szklanki cukru1 jajko o temperaturze pokojowej2 łyżeczki ekstraktu waniliowego2 szklanki mąki ( użyłam tortowej - przesiałam )2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/2 szklanki maślanki2 szklanki jagódWierzch :1/4 szklanki mąki1/2 szklanki brązowego cukru ( użyłam muscovado )1 łyżeczka cynamonu56 g zimnego masłaW jednej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.W drugiej masło ucieramy z cukrem aż będzie puszyste. Następnie cały czas mieszając dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Kolejno w trzech partiach do masy maślanej dodajemy naprzemiennie suche składniki i maślankę ( dodajemy 1/3 suchych i 1/3 maślanki i tak dwa następne ) po każdym dodaniu dobrze zmiksować całość. Na koniec kiedy ciasto będzie już gładkie dodajemy jagody, mieszamy łyżką.Ciasto przekładamy do formy 20x20 cm (u mnie 21,5x21,5 cm) wyłożonych papierem lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Wszystkie składniki wierzchu oprócz masła mieszamy. Dodajemy masło, rozcieramy całość w dłoniach jak na kruszonkę, konsystencja ma być grudkowa. Wykładamy masę na górę ciasta. Nie pokryje ona całości wydawać się będzie, że jest jej za mało ale spokojnie podczas pieczenia rozpłynie się i pokryje cały wierzch.Pieczemy w temp. 175°C przez 45-55 minut lub do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)