Wykonanie
Nie wiem dlaczego ale znikło mi zdjęcie i żeby było śmieszniej już go nie mam nigdzie zapisanego, dlatego przy najbliższej okazji jak tylko upiekę te
ciasteczka wstawię zdjęcie.Tu wypatrzone, pochodzace od Nigelli z How to be a domestic goddess . Snickerdoodles o lekkiej nucie
cynamonu, chrupkie ale nie kruche. Łatwe i dość szybkie do zrobienia. Świetnie nadają się do
kawy lecz wybornie smakują również z kubeczkiem
mleka. :)Składniki : ( u mnie wyszło 26 sztuk )250 g
mąkipół łyżeczki
gałki muszkatołowej3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli125 g miękkiego
masła100 g drobnego
cukru do wypieków ( dałam tyle co w Moich Wypiekach 75 g )1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDo obtoczenia :2 łyżki drobnego
cukru do wypieków ( u mnie
cukier brązowy - z tąd taki kolor
ciasteczek )1 łyżka
cynamonuW jedej misce wymieszać
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia,
gałkę muszkatołową, odstawić. W drugiej
masło zmiksować z
cukrem do puszystości i białości, dodać
jajko, ekstrakt z
wanilii, dalej ubijać. Do ubitej masy dodać suche składniki i dobrze wymieszac, masa nie powinna się kleić ( moja po ubiciu się lekko kleiła więc włożyłam ją do lodówki na 15 min,
ciasteczka bardzo dobrze się wtedy formowały )
Cynamon wymieszać z
cukrem do obtoczenia. Z masy formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze
cynamonowym, układać na blasze ( najlepiej wyłożyć ją papierwm do pieczenia ) i delikatnie spłaszczyć. Piekarnik nagrzać do temp. 180 °C, piec
ciasteczka około 15 minut do złotego brązowego koloru ( u mnie z racji
brązowego cukru nie było widać czy się rumienią dlatego piekłam na oko. Po 15 minutach zostawiłam je w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia).Smacznego :)